Témaindító hozzászólás
|
2005.11.22. 11:04 - |
Indulás: 2005.10. 30. |
[Későbbi] [1405-1386] [1385-1366] [1365-1346] [1345-1326] [1325-1306] [1305-1286] [1285-1266] [1265-1246] [1245-1226] [1225-1206] [1205-1186] [1185-1166] [1165-1146] [1145-1126] [1125-1106] [1105-1086] [1085-1066] [1065-1046] [1045-1026] [1025-1006] [1005-986] [985-966] [965-946] [945-926] [925-906] [905-886] [885-866] [865-846] [845-826] [825-806] [805-786] [785-766] [765-746] [745-726] [725-706] [705-686] [685-666] [665-646] [645-626] [625-606] [605-586] [585-566] [565-546] [545-526] [525-506] [505-486] [485-466] [465-446] [Korábbi]
Szia ANdi!
Leírtam a kovászt ahogy én csinálom! Próbáld ki egyszer te is, hátha megszereted!
Nálunk a helyzet nem nagyon változott, a nátha még mindig megvan, de már az is jó hogy egyiknek sincs láza. Én lassan javulok, orvos nem látod de kurálom magam, állt. én szoktam az utólsó lenni aki az orvoshoz megy!
Most lassan neki állok főzni, Szekszárdi sertésbordát csinálok.
Láttátok Szilvi hozott nekünk virágot, nagyon szép!
|
Szia Mariska! 
Jó hogy megint itt vagy! Örülök neki!
Olvastam az új módszert a kenyérsütésről, én is régen csináltam ezt a fajta kenyérsütést, de egy időre abba hagytam. Lehet hogy újból neki kezdek, mert szinte mindig sütőben sütöm a kenyereim javát.
Ha jól értem te a kovász mennyiséget teljes egészében felhasználod, és utánna újjat csinálsz! Jól értem?
Én régen mikor kovászos kenyereket sütöttem, 3 hónapig volt a hűtőben a kovászom. Aztán szegényt sokáig magára hagytam, és teljesen beszáradt.
Az én kovászom a következő volt, (ezt úgy tanultam, nem saját recept)
Nekem a gyorskovászos kovászindítás vált be, mert erre nem kell 3-5 napot várni, mire használható lesz.
Beírom a gyorskovász készítését, majd a további teendőket is.
Kovász:
Este: 1 dl langyos víz 1 kk méz 0, 7 dkg élesztő
ezeket összekeverni és néhány percig állni hagyni
13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz.
Ilyenkor már lehet sütni vele. Kb: 2 kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig kell szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet. Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe. 3 hétig kibírja a hűtőben etetés nélkül.
Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből,
|

Sziasztok! Jó reggelt mindenkinek!
Ma csülökpörköltet készítek krumplival és borsóleves lesz.A sütkérezésen még gondolkodom.Ti mit főztök?Mit süttök?
Böbsi! A gyerekeid hogy vannak?Te náthás vagy még? |
Böbsi!
Amikor sütőben készítek a kenyeret,mindíg sütőzacskóban csinálom.Nagy méretű zacsit vettem,abban vígan elfér a cipóm.
A kifiam talán egy picit jobban van,tegnap a dokinéni beakart utalni bennünket a kórházba,de megúsztuk.A hörgőtágító kúptól hasmenése van,így szirupot adok neki.De javul az idő,így a kedvünk is sokkal jobb.Ti hogy vagytok?A fiúk javulgatnak? |
Mariska!
Én is kacérkodok a kovászos kenyér gondolatával,de jó,hogy Te készítessz ilyen kenyérkét.Biztos nagyon fincsi.Amit írtál kovászmennyiséget egy kenyérre elég,vagy hogy van ez?Írd már le pontosan,hogy a kovászt hogy kell csinálni,hogy mindíg legyen.Vagy mindíg újat kell készíteni?Mennyi kovász kell egy szép nagy kenyérhez?Szokták a kovászt etetni,Te is úgy csinálod?Nagyon laikus vagyok ebben a kovász kérdésben. |
Sziasztok!
Látom mig nem voltam nagyon szorgalmasak voltatok.A betegeknek jobbulást kivánok, a virusok felénk is járnak sajnos, ez a változékony idő teszi gondolom a sok betegséget.Nálunk is esett nagy hó,de ma már szépen sütött a nap, de hideg volt.
Mostanában csak kovásszal készítek kenyeret, pontosan úgy mint a nagyanyáink.Ez úgy néz ki,hogy 2 dl vízet és 2 dk élesztőt összekeverek annyi liszttel , hogy tejföl sürűségű legyen és ezt érlelem néha megkeverem ha otthon vagyok és ezt használom fel kb 50 dk liszt és 2 közepes nagyságú krumplival sóval és semmi más.A kovászt kb 1 napig érlelem dagasztás ,kelesztés,szakítás és sütés 200 fokon, sütő előtt vízzel lekenem és ha kész sós vízzel újból.Nekem ez így nagyon ízlik pont olyan mint a péki kenyér.Az első duci volt és kicsit keménynek tünt a következő picit lapos és minden nap jobban néz ki.Én úgy tudom a kutatásaim eredményeként régen a háznál a kenyerek így készültek csak elvitték a pékhez.
Mi a véleményetek?Majd hozom a képet is.Próbálta már valaki így?
További szép estét mindenkinek!
|
Vannak olyan napok mikor nincs annyi időm, és akkor a gépben sütöm a kenyereimet, de legtöbbször a sütőben. Ha a sütőben sütöd a kenyereidet, és nem zacskóban akkor feltétlen tegyél alá egy kis vizet. ( Ezt el is felejtettem mondani!)
Hogy vagytok? Jobban van a kisfiad? |
Amióta kipróbáltam a sütőben való kenyérsütést, ritkán szoktam gépben sütni.Ma is sütőben készült a kenyérkém.Ti is jobban szeretitek a sütőben készült kenyeret?H |
Andi!
Én az ablak pucolással még várok míg megjön a tavasz, és arra már sztem nem kell sokat várni. Hétvégére már szép időt mondtak.
Ma nagyon elhúzodott az ebéd főzésem, délelőtt annyira elszöszmötöltem a lakásban, hogy azon vettem észre magam hogy 11 óra, akkor áltam neki a rétestésztát begyúrni, és a levest feltenni. 1,30-kor ebédeltünk, most meg letettem székbe a seggemet, és úgy érzem egy csöppet elfáradtam, szerintem innen a gyerköceim úgy löknek majd le, mert én fel nem bírok kelni!! Pedig még ki kell vennem a kenyérsütőből a kenyér tésztát.
És te mostanában hol sütöd a kenyereidet? |
Szia Böbsi!
Látom nálatok is betegek a fiúk,jobbúlást kívánok nekik és persze neked is!Rossz ez a fránya betegség,de remélem mihamarabb túllesztek Ti is rajta.
Ablakpucolásba vagyok éppen, a számítógép pedig itt van az ablak mellett így bekukkantottam egy kicsit.Annyira várom már a tavaszt,még mindíg szépen süt nálunk a napocska. |
Szia Margitka! 
A fiúk még alszanak, Tamás éjszaka csúnyán köhögött, de hajnalra elaludt. Nekem lassan ormányom nől annyit fújom az orromat.
Nézegetem a recepteket, jó lenne valami finomságot Március 15-ikére kitalálni.
Ma rétest sütök, túrosat és almásat, nemsokára be is gyúrom, a levesen még gondolkozom!
Olvastam hogy milyen jól sikerült a vasárnap délután, szépeket sütöttél! |
Szia Böbsi!
Remélem, hogy azért jobban vannak a fiúk mindnyájan!
Tegnap nálunk is lassú volt a net nap közben, de aztán estére jobb lett.
Itt is elég hideg van, és nagyon fúj a szél is, minden fehér, bár nem sok hó hullott.
Na megyek körülnézek még a leveleimnél, aztán főznöm kell valamit...
|
Sziasztok!
Mindenkinek jó munkát! Tegnap nálunk nagyon fújt a szél, és esett a hó.. Mára megmarad a hideg, és mindent hó borít! |
Szia Margitka!
Itthon vannak a fiúk beteg szabadságon, szerintem hamar rendbe jönnek, nem volt lázuk csak a mandulájukra panaszkodtak, és a nagyobbik fiamnál többször volt már tűszös mandula gyulladás,és így hamar elviszem őt, aztán csatlakozott a kisebbik is neki szombaton kezdődött a nátha, és a többi. A párom is panaszkodik a veséjére, Pénteken voltunk temetésen, és a hideg székre ültünk a kápolnában és valószínű mindannyian ott fásztunk meg. Én jó hogy csak ennyivel megusztam.
Ez a gombás pulykaragu nagyon finom, megcsinálom máskor is csak kevesebb krumplival, mindenkinek ízlett, és ez igen ritka nálunk.
Sajnos a mi netünk ma nagyon lassú, így én semmit nem tudtam csinálni itt gépközelben, remélem holnapra jobb lesz.
|
Sziasztok!
Böbsi!
Látom Te azért ma is ügyeskedtél! Ez a "gombás pulykaragu burgonyafedővel" nagyon jól néz ki. 
Írod, hogy a fiaid is betegek, és Te sem vagy teljesen jól... Remélem, hogy hamar rendbe jöttök! Talán ez az időjárás is belejátszik a sok megbetegedésbe...
Ma én eléggé lefoglaltam magam a számítógépemben dolgoztam.  Ezt mondanom sem kell Nekted,hogy, milyen gyorsan megy az idő ilyenkor... 
|
Mi is ma voltunk orvosnál, mind a két fiamat elkísértem, mandula gyulladás. Egész héten itthon maradnak, én is már napok óta kurálom magam, néha egy-egy algopiryn.
Itt egész nap esik a hó, talán mondhatom azt, hogy ilyen sok hó egész télen nem esett nálunk. Hát most megkaptuk!
Tegnap pik-pakra rendbe vágtuk a kocsikat, belső takarítás külső mosás, most el tudod képzelni hogy néznek ki! Már a téli gumikat is le akartuk venni, milyen jó hogy meghagytuk!
Jobbulást kívánok a családnak!
|
Szia Böbsi!
Túl jó újság nincsen nálunk,a párom ma ment először dolgozni,egy hétig táppénzen volt,csúnyán elkapta valami vírusos nyavaja.A kisfiamnál ma volt kinn a doktornéni,ő is elkapott valami vírust,nagyon köhög,csúnyák a hörgői.Bennem is lappang a kór,de most nem szabad leesni a lábamról,mert én vagyok az ápolónő.Megint lehullott egy csomó hó és ezt már nemszeretem.Szóval nem túl rózsás a hangulatom,de bízom benne,hogy minden jól fog alakulni.Remélem Ti jól vagytok?Arrafelé milyen az idő? |
Szia Andi!
Mi újság? Allig látlak!! |
Szia Böbsi!
Nagyon jól néz ki ez a ragu,látom Ti is szeretitek a jó kiadós kajákat.Szombaton készítettem el a búbos húst,nálunk is ízlett mindenkinek.Egy kicsit összekavarodtam a virslis buci receptjével,bocsika. |
Sziasztok!
Szép napot mindenkinek!
Tegnap elkészítettem Latsia receptjét, nagyon ízlett mindenkinek.
Gombás pulykaragu burgonyafedővel.



 |
|