SPENÓTOS TÚRÓGOMBÓC FOKHAGYMAMÁRTÁSSAL
HOZZÁVALÓK:
Ami a dobozban volt:
½ zacskó gríz,
1 kis doboz mirelit, leveles spenót,
0,5 kg ricotta
Első lépésként egy lábosba felteszek vizet melegíteni. A ricottát egy nagy keverőtálba öntöm, majd hozzászórok 8 deka grízt és félreteszem. A még kicsit fagyos spenótleveleket jó éles késsel kisebb darabokra vágom, és mivel a fagyasztás miatt még nagy a víztartalma, alaposan kinyomkodom, majd ezt is a grízes ricottához szórom. Fogok egy négyoldalú reszelőt, és a túrógombóc ízesítéséhez lereszelek rajta egy fej fokhagymát, és már a hagymapép is mehet a spenótos túróhoz. Ízlés szerint sózom és egy kis rozmaringgal ízesítem. Jöhet bele 3 tojássárgája. A tojásfehérjéket pedig a már korábbi módon, habszifon segítségével felverem. Az ízesített túrót alaposan összekeverem, majd hozzálazítom a szifonból kifújt tojásfehérje habot is. A túrógombóc alapot fél órára félre teszem pihenni. Az idő leteltével a túróból gombócokat formálok és sós, lobogó vízben kifőzöm. Egy serpenyőben 2-3 gerezd apróra zúzott fokhagymát kevés olívaolajon megpirítok, 1 púpozott teáskanálnyi mustárral színt és ízt adok neki, majd ízlés szerint borsozom, és az egészet alaposan elkeverem. Mikor a fokhagyma már megpirult, rászórok 1 evőkanálnyi lisztet, azzal is elkeverem, majd kb. 0,5 deci tejjel felöntöm. Megsózom és kevergetés mellett mártás sűrűségűre forralom. Ekkora már a túrógombozok is megfőttek, úgyhogy jöhet a tálalás.
|