SONKÁS KÁPOSZTATEKERCS
HOZZÁVALÓK:
Ami a dobozban volt:
Fél fej kelkáposzta,
Chilli con carne por,
25 dkg füstölt, főtt sonka,
Egy nagyobb lábosba vizet forralunk. Amíg a víz melegszik, a félbe vágott káposztából kivágjuk a torzsáját, majd utána óvatosan, hogy ne szakadjanak szét, lefejtünk néhány nagy levelet. Aztán a lefejtett levelekből kivágjuk a középső nagy eret, hogy majd könnyebb legyen hajtogatni őket. A víz már kellően forró, így beleszórunk 1 teáskanálnyi sót és egy csipet majorannát, végül a lobogó vízbe dobjuk a nagy káposztaleveleket. Az edényt lefedve pár perc alatt megpároljuk a leveleket. Amíg puhulnak a káposztalevelek, elkészítjük a tölteléket. Egy fej vöröshagymát vékony szeletekre vágunk és egy kis olajban a forró serpenyőben megpároljuk. Míg a hagyma pirul, vékony szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk a sonkát is. Ha ezzel is megvagyunk, a hagymához dobjuk a sonkát és egy csipet majorannával ízesítve 2-3 percig pirítjuk. Az ez idő alatt megpuhult káposztát leszűrjük, és nincs más dolgunk, mint összeálítani a káposztatekercseket. Szétterítünk egy levelet, egy-két kanál hagymás sonkát kupacolunk a közepébe, majd az egészet óvatosan feltekerjük és egy tűzálló tálba sorban egymás mellé fektetjük a tekercseket. Most jöhet a mártás. Kb. 2 deci tejet egy serpenyőben megmelegítünk és beleszórva a chili con carne port, egy kézi habverővel simára keverjük a mártásunkat. Ha ezzel is megvagyunk, ráöntjük a mártást a tekercsekre és 10-15 perc alatt a sütőben készre sütjük.
|