SAJTTAL TÖLTÖTT FÁNKOCSKÁK PARADICSOMON (
HOZZÁVALÓK:
Ami a dobozban volt:
1 csomag mini mozzarella,
3 db paradicsom,
1 tasak élesztő
Az élesztőt kb. 1 deci langyos tejben felfuttatom. A tetejét megszórom fél evőkanál liszttel, hogy az élesztőnek legyen mibe kapaszkodnia, majd ugyanennyi cukrot is szórok bele. (Ez utóbbival az élesztő „felfutását” gyorsítjuk meg.) Az egészet összekeverem, és félre teszem pihenni. Amíg az élesztő kel, elkészítem a tésztát. Egy nagyobb keverőtálba teszek kb. 15 deka lisztet, csurgatok hozzá 1-2 evőkanálnyi olajat, majd csipetnyit megsózom, végül a már felfutott élesztőt öntöm hozzá. Először nagyjából fakanállal összekeverem az egészet, aztán pedig kézzel gyúrom tovább. Mikor már szép egy állagú, kicsit megszórom liszttel és egy kellemesen meleg helyre félreteszem pihenni 20-25 percre. Ha szépen megkelt a tészta, gyúródeszkára teszem, és vékonyra kinyújtom. Egy kis rozmaringgal, bazsalikommal megszórom (ízlés szerint fűszerezhető), majd a kis mozzarella golyókat a tésztára helyezem sorban, egymás mellé. Mikor ezzel megvagyok, a tésztát a sajtgolyók mentén felvágom, és mindegyik kis sajtos darabból fánkocskát formálok. Mikor az összes fánkocskát betekertem, egy serpenyőben olajat hevítek (fontos, hogy forró legyen), és pár perc alatt aranybarnára sütöm őket. A paradicsomból készítek egy gyors salátát; vékony szeletekre vágom, aprítok hozzá fél fej lilahagymát és pár levél bazsalikomot. Egy tányérra szórom először a paradicsomot, majd a hagymát és az egészre ráhintem a bazsalikomot. Sózom, majd kevés olajjal ízesítem. Tálaláskor a salátára helyezem a fánkocskákat, és már ehetünk is.
|