LECSÓS MÁJ CHIPSSZEL
HOZZÁVALÓK:
2 nagy paradicsom,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezs fokhagyma,
2 paprika,
30 deka máj,
3 evőkanál olaj,
só és frissen őrölt bors,
fél teáskanál szárított majoránna,
fél teáskanál pirospaprika,
7,5 deka chips
Először előkészítünk mindent, hogy könnyen haladhassunk. Felteszünk forrni egy kis fazékba vizet, és ha már lobog, levesszük a tűzről, aztán a megmosott, héjukon éles késsel keresztben bemetszett paradicsomokat beleengedjük 1 percre. Amikor a héjuk már felpöndörödött, hideg vizet engedünk rájuk, és meghámozzuk, majd felkockázzuk őket. A megmosott paprikákat kicsumázzuk, kimagozzuk, félbevágjuk, és félcenti vékony csíkokra szeljük. Utána következik a vöröshagyma, gyorsan megpucoljuk, felkarikázzuk, aztán a fokhagymagerezdről is leszedjük a héját, és finomra zúzzuk. Végül a májat ujjnyi csíkokra daraboljuk. Közepes méretű lábosban vagy serpenyőben megmelegítjük az olajat, üvegesre pároljuk benne a vöröshagymát, majd rádobjuk a májcsíkokat, és kicsit elősütjük őket. Fél perc után jöhet hozzájuk a só, a bors, a zúzott fokhagyma és a majoránna. Miután ezeket elkevertük, beletesszük az edénybe a paradicsomkockákat meg a paprikacsíkokat, szórunk rá pirospaprikát, és egy keverés után lefedjük. Mérsékelt tűzön összefőzzük (kb. 10 percre) és a nagyobb darabokra tört chipset csak a legvégén keverjük bele. Ha a paprika miatt kicsit csípősebbre sikeredne, akkor tejfölt is kínálhatunk hozzá. 2 bőséges adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/45)
|