HÚSVÉTI FELFÚJT
HOZZÁVALÓK:
Ami a dobozban volt:
Egy nagy darab tarja,
Kb. 20-25 dkg sajt,
1 csomag újhagyma
Hozzávaló még:
Kb. 2 dl tej,
2 db tojás
Első lépésként a felfújt alapjához egy lábosban feltesszük a tejet forrni. Amíg a tej melegszik, egy közepes, mély, nyeles lábosban olajat hevítünk és megpároljuk a felkarikázott újhagymát. Mikor kezd üvegesedni, hozzáadunk egy evőkanálnyi lisztet, és elkeverjük, mintha egy rántás alapját csinálnánk. Mire ezekkel a műveletekkel is megvagyunk, a tej is felforrósodik. A tejes lábost gyorsan lekapjuk a tűzről és óvatosan a rántás alapunkhoz adagoljuk a tejet. Először egy keveset öntünk a lisztes hagymára, hogy könnyebben csomómentesre keverhessük, majd ha már teljesen sima, annyi tejet öntünk még rá gyors kevergetés mellett, hogy besűrűsödve a masszánk elváljon az edény falától. Ha megfelelő állagú a felfújt alapunk, elzárjuk alatta a lángot. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd hozzá szórjuk az időközben lereszelt sajtot. Jól elkeverjük, majd hozzádolgozunk 2 db tojássárgáját. Következő lépésként kemény habbá verjük a tojások fehérjét. A kész habot óvatosan hozzálazítjuk a felfújt alapunkhoz úgy, hogy közben vigyázzunk, nehogy összetörjön a felvert tojás habja. (Hiszen a kemény habban lévő levegő segíti majd a felfújt felemelkedését.) Előkészítjük a felfújt formáit úgy, hogy először kikenjük olajjal, majd lisztet szórunk a formánkba, és rázogatva egyenletesen elosztjuk, hogy mindenhol borítsa egy vékony lisztréteg. Ezzel elősegítjük azt, hogy sülés közben ne ragadjon a formánk oldalához a felfújt. Az előkészületek végeztével megtöltjük a formákat, de csak ¾ részig, hogy legyen helye a felfújtnak a növekedéshez. Ha elosztottuk a masszát, tepsire helyezzük a formákat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Amíg sül a szufflénk, egy serpenyőben olajat hevítünk és megsütjük a szeletekre vágott tarját. Tálalásnál a tányér közepére borítjuk a szufflét, és körberakjuk a tarjaszeletekkel. 2 adag lesz belőle
|