ÉDES-SAVANYÚ RIZSTÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
Ami a dobozban volt:
1 fej kelkáposzta,
kb. 15 dkg fehérbab,
1 csomag rizstészta
Első lépésként egy közepes méretű lábosba vizet teszek fel forrni, és míg melegszik beledobok egy leveskockát, és a babot ebben megfőzöm.A rizstésztát nem kell főzni, elég csak langyos vízben feloldani, megmelegíteni, így, a rizstésztát pedig beleteszem egy langyos vízzel teli tálba. Amíg ázik a tészta és fő a bab, addig elkészítem az édes-savanyú mártást. Egy kis karamellt készítek. Egy lábosba beleszórok 3 evőkanál kristálycukrot és pár perc alatt, állandó kevergetés mellett szép barnára karamellizálom. Mikor ezzel megvagyok, kb, fél deci vizet öntök hozzá és a karamellt a vízzel addig forralom, míg olaj sűrűségűvé nem válik. Hogy savanyú legyen egy kis ecetet csöpögtetek bele, úgy 2 kávéskanálnyit. Egy kis bors, pár kevergetés és már kész is van az édes-savanyú mártásunk.Amíg teljesen megfő a bab, elkészítem a zöldségragut, amibe a tésztát fogjuk keverni. A kelkáposzta felét és egy fej lilahagyma felét vékony szeletekre vágom, majd forró serpenyőben, olajon megpirítom. Kicsit sózom, borsozom. Miközben a káposzta és a hagyma pirul, a babot leszűröm, majd a pirulókhoz öntöm. Hogy még ízesebb legyen ételünk, 1 fej fokhagymát préselek a káposztás babra. Néhány kevergetés, és mikor a sok finom zöldség összesült, hozzáadom a közben puhára ázott rizstésztát. Egy kicsit ezzel is összekeverem az egészet, hozzáöntöm az édes-savanyú szószt. Mikor a mártás már mindenhol átjárta a zöldségeket és a tésztát, kész is az ételünk. 4 nagy adag lesz belőle
|