2-es kód : Teljeskíőrlésű kifli v zsömle |
Teljeskíőrlésű kifli v zsömle
2006.01.28. 14:07
Teljes kiőrlésű kifli v zsömle
1/2 kg teljes kiőrlésű liszt (most búzából csináltam, de szoktam keverni fele rozs fele búzát is), 2,5 dl tej, 4 dkg vaj (olíva olajat lehet helyette), 2 tk só, 2 tk cukor v. édesítő, 2 ek tejföl, 1 tasak szárított élesztő. Én kenyérsütőben szoktam keleszteni, de kb 1 óra alatt megkel. Lisztezett deszkán kinyújtom kb fél ujjnyi vastagra, s 10x10 négyzeteket vágok belőle, majd azt átlósan félbevágom. A háromszögeket feltekerem, ebből lesz a kifli. Zsömihez meg nem kell nyújtani, én tenyérnyi darabokból gombócokat formálok. kivajazott tepsibe teszem, nem túl szorosan, mert még keleszteni kell cca 20 perc. Sütőt 240 fokra előmelegítem, 5 percig sütöm, majd 200 fokra mérsékelem s ott további 15 percig sütöm. S kész. Ebből lehet kenyeret is sütni
|