Tejfölös, kapros karalábé leves
2014.11.15. 00:10
Tejfölös, kapros karalábé leves
Hozzávalók 3-4 főre
2 db zsenge karalábé
2 db közepes sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 csapott teáskanál liszt
1,5 liter levesalap, (esetleg víz+1db leves kocka)
1 dl tejföl
1 kis csokor friss kapor
Só
1 csapott teáskanál édes pirospaprika
fekete bors, csipet reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál szárított majoránna
A karalábét és a sárgarépát megpucoljuk és hasábokra vágjuk.
A vöröshagymát kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
A zöldségeket egy lábasban kevés olajon, magas hőmérsékleten párolni kezdjük.
Pár perc múlva , rászórunk egy csapott teáskanál lisztet,
elkeverjük és fél percig együtt pároljuk tovább, majd felöntjük az alaplével,
finoman megsózzuk és alacsony lángon kb 20 percen keresztül főzzük.
Jöhetnek a levesbe a fűszerek: pirospaprika, feketebors, szerecsendió és majoránna.
Tovább főzzük alacsony lángon, míg a zöldségek tejesen megpuhulnak.
A tejfölben elkeverünk egy teáskanál lisztet, hozzámerünk keveset a forró léből,
jól összekeverjük és az egészet visszaöntjük a levesbe.
Még egyet forralunk rajta, végül beleszórjuk a finomra vágott kaprot és összekeverjük.
Megkóstoljuk és ha kell még füszerezzük..
A levest levesszük a tűzről, 10 percig pihentetjük.
|