Zöldborsó leves grízgaluskával
2009.02.12. 19:39
Hozzávalók 3 személyre
50 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 teáskanál zsír (vagy olaj)
4 db sárgarépa
1 ek liszt
2 húsleves kocka
2 csipet bors
2-3 mokkáskanál só
1-2 teáskanál cukor (ha friss és édes a borsó, akkor nem kell)
1 mokkáskanál vegeta
egy csomó petrezselyemzöld
1 szelet zöldpaprika
1/2 paradicsom
1/2 vöröshagyma
Grízgaluska
1 tojás
1tk vegeta
70 gr búzadara
Amikor felraktuk a borsót és a répát dinsztelni, közben megcsináljuk a grízgombócokat.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és berakjuk a hűtőbe, kb 30 percig!
Leves elkészítése.
A lábosba beletesszük a zsíradékot, és a borsót a karikára vágott répával megdinszteljük,(pici vizet (0,5dl-1) adunk hozzá mikor már majdnem puha, rárakjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, kicsit megkeverjük, ( kicsit szétnyomkodunk főzőkanállal egy kevés borsót, ettől szép zöld lesz a leves, és az íze is sokkal erőteljesebb) rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük 1,5-2l vízzel.
Fűszerezzük: bors, só húsleves kocka, vegeta, paradicsom, paprika,cukor.
Kicsit még tovább főzzük (vigyázzunk mert könnyen kifut)
Befejezés előtt 10 percel mokkáskanállal beleszaggatjuk a grízgombócokat, (nem kell félni nem lesznek kicsik a gombócok, hatalmasra nőnek a levesbe) még pár percig főzzük és lezárjuk. Fedő alatt 5 percet pihentetjük a gombócokat.
|