Szilvás gombóc
2012.08.27. 20:03
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
3-4 nagyobb szem krumpli
1 tojás
csipet só
1 evőkanál zsír
liszt , amennyit felvesz...
magozott félig bevágott, érett szilva
kockacukor
őrölt fahéj
A krumplit héjában megfőzzük. Megpucoljuk és még forrón krumplinyomón áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, akkor hozzáütjük a tojást, a zsírt, pici sót és lisztel , amennyit felvesz egy lágy, de nem ragadós tésztát állítunk össze. persze a táblát folyamatosan lisztezni kell!
Kinyújtjuk téglalap alakúra, pár mm-vastagra, és kis négyzeteket vágunk a tésztából. kb 9x9cm
Minden kocka közepébe egy félig bevágott szilvát teszünk, közepébe pici fahéjat szórunk és 1 db kockacukrot rakunk. A tészta négy sarkát összefogjuk, a nyitott részeket is jól összenyomkodjuk.
A gombócokat bő forrásban lévő enyhén sós vízbe tesszük, ha a feljönnek a víz tetejére még 3 percig főzzük utánna kivesszük és olajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk és porcukorral megszórjuk....
kb 15 db gombóc
|