Csokis puszedli
2011.12.26. 19:33
Csokis puszedli (Zamat és illat)
20 dkg étcsokoládé
32 dkg liszt
2 ek holland kakaópor
14 dkg vaj
2 tojás
17 dkg barnacukor
fahéj
csipet bors az ínyenceknek-de el is hagyható
1 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna
2 tk instant kávépor
a hempergetéshez porcukor, bőven
A vajat a barnacukorral, majd a tojásokkal habosra kevertem.
Az étcsokit megolvasztottam, de nem forróra, langyosan adtam hozzá. Jöhetnek is a szárazanyagok: a liszt a sütőporral, szódabikarbónával, a kakaó, a fűszerek és a kávépor. Egynemű, meglehetősen szilárd masszát kell kapni-de ebben az állapotban még nem
formázható.
Folpackba csomagolva minimum 3 órát kell pihentetni a hűtőben, de lehet ez 1 éjszaka is.
Én az utóbbi szerint készítettem és bevallom, olyan masszív tésztát kaptam, amit késsel tudtam csak igazságosan feldarabolni: először 3 részre vágtam, majd mindegyiket 10 egyenlő darabra. A keménységétől nem kell megijedni, mert mikor kézbe vesszük és tenyerünk közt elkezdjük golyóvá formálni, a kézmelegtől rögtön szépen alakítható lesz. Ekkor hempergetjük meg a porcukorban, jó vastagon-ez adja majd a jellegzetes, repedezett mintázatot.
Szépen sütőpapírra rendezgetjük egymástól legalább 3-4 cm távolságra, mert megnőnek jócskán.
Sütés: 180-190 fokon kb 12 perc
Ha kivesszük a puszedlikat a sütőből, szinte puhának érezzük. Ettől nem kell megijedni-mire kihűl, addigra szépen megszilárdul, de nem lesz kőkemény egyáltalán!
|