Somlói galuska kicsit másképp
2014.04.26. 21:11
Somlói galuska kicsit másképp (8-9 pohár
Hozzávalók:
piskóta: 4 tojásból
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot tovább keverjük, végül a tojás sárgáját és a lisztet! A lisztet már csak úvatosan egy nagyobb keverőlapáttal!
Sütőpaírral kibélelt kisebb tepsibe sütjük! 190 fokon 25 percig
(piskóta pontos leírása a receptek között megtalálható)
vanília krém:
5 dl tej
fél rúd vanliarúd
20 dkg cukor
10 dkg liszt
3 tojás sárgája + a kimaradt fehérjék habja
csokoládékrém:
6 dl tej
3 ek cukrozatlan kakaópor (holland)
2 tojás sárgája
6-8 dkg cukor
1 ek liszt
2 ek rumaroma
15 dkg durvára vágott pirított dió
A diót megpirítjuk, és durvára vágjuk.
A piskótákat nagyobb falatnyi darabokra törjük, és mindezt félretesszük.
Elkészítjük a vaníliakrémet a következők szerint: 4 dl tejet vaníliával és a 2/3 cukorral összekeverjük.
A maradék tejet egy edényben liszttel és a tojássárgájával simára keverjük, majd a vaníliás tejhez adjuk,
és felforraljuk. A fehérjékből az 1/3-ad cukorral kemény habot verünk.
A habot beleforgatjuk a krémbe.
A csokoládékrém következik, amihez a kakaót a tejjel simára kikeverjük,
a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk.
A tűzről levéve rummal ízesítjük.
(Jóval hígabb állagúnak kell lennie, mint a vaníliakrém.)
Fogjunk 8 db poharat, de lehet egy nagyobb üvegtálba tenni, az aljába csorgatunk egy kevés csokiszószt,
majd lerakunk egy réteg piskótát. Megkenjük egy adag vaníliakrémmel,
majd egy új réteg piskóta következik, utána újra csokoládékrém, ezt mindig meghintjük egy réteg pirított dióval,
és így tovább... amíg a hozzávalók el nem fogynak.
|