Tiramisu torta
2009.09.19. 16:10
Tiramisu torta
Hozzávalók:
3 tojásból piskóta!
A krémhez:
1 dl kávé
0,5 dl rum (vagy rumaroma)
50 dkg mascapone
25 dkg lágy túró
2,5 dl Hullala növényi tejszin
10 dkg porcukor
2 cs vaniliás cukor
1 csomag zselatin + 1 dl víz
3 tojás sárgája + a felvert fehérje
nagy csipet őrölt fahéj
36 db babapiskóta
A piskóta elkészítése:
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzá adjuk a 3 evőkanál kristály cukrot, utánna a sárgáját, végül óvatosan belekeverjük a 3 pupos evőkanál lisztet.
26 cm átmérőjű torta formába, 195 fokon 20-25 percig sütjük.
A krém elkészítése:
1. A tojás sárgáját habverővel összekeverjük a fahéjjal, cukorral, vaniliás cukorral, utánna a túróval.
Ha jól összekevertük, rakjuk bele a mascaponet.
2. A zselatint főzzük fel 1 dl vizzel, forrásig. folyamatosan kevergetve
3. A Hullalát kemény habbá verjük.
4. A tojás fehérjét is.
5. Ha majnem kihűlt a zselatin, öntsük bele a krémbe, jól keverjük össze. Utánna mehet bele a tojás fehérje és végül a tejszinhab.
6. A piskótát félbe vágjuk,
7. Előkészítjük az 1 dl hideg kávét, a rumot bele öntjük.
8.A z alsó piskóta lapra pár csepp kávét locsolunk, utánna kenjük a krém egy részét (úgy osztjuk el hogy kell még egy réteg krém és a tetejére kevés és az oldalára.)
A krém után jön a babapiskota amit a rumos kávéba megforgatjuk, ezeket szorosan a krém tetejére fektetjük. Megint egy sor krém. Végül a piskóta.
9. A torta tetejét és az oldalát bekenjük a maradék krémmel. A baba piskóta egyik végét 0,5 cm darabban levágjuk. A torta szélére nyomkodjuk, és a hűtőben 1 napig vagy egy éjszakát hagyjuk hogy az ízek összeérjenek. A kakaópor a tetrejére csak a tálalás előtt szórjuk rá.
Aki a tiramisu desszertet szereti, az ebben a tortában sem fog csalódni!
|