Szeder torta a fagyasztóból
2009.07.20. 15:19
Szeder torta a fagyasztóból (Gondaanyu receptje alapján)
(24 cm-es torta forma)
Hozzávalók a piskótához
2 tojás sárgája + 2 tojás felvert habja.
2 evőkanál porcukor
0,3 dl étolaj
2 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor
Elkészítése: 2 tojás sárgáját 2 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 0,3 dl étolajat, 2 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál kakaóport, és a 2 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt torta formában megsütjük.
Előmelegített sütőben 190-200 fokon kb. 15 percig sütjük.
A kész piskótát, kivesszük a formából lehúzzuk róla a sütőpapirt és kihűlve a torta formába visszahelyezzük, erre jön majd a krém.
Hozzávalók krémhez:
75 dkg érett fekete szeder, +a diszítéshez
2 dl vörösbor
20 dkg kristálycukor
csipet őrölt szegfűszeg
csipet fahéj
1 citrom leve
20 g zselatin
1 vaníliás puding
2 ek mandula aroma
5 dl tejszín, ( Hulala).
Díszítéshez 2-3 dl tejszín v. hulala.
..és még annyi szeder amennyi szeletet akarunk a süteményből
A krémhez a szedret megmossuk. Lábosba öntjük, bele a bort, a szegfűszeget, fahéjat, citromlevet, cukrot, mandula aromát. 5-6 percig forraljuk, utánna merülő mixerrel összekeverjük, és átpasszírozzuk.
Ez fontos a sok mag miatt. Visszaöntjük a lábosba. Kis vízzel kikeverjük a pudingot, és a gyümölcspéphez öntjük. A pudingos pépet fél percre felforraljuk.
Közben a zselatint , 05-1 dl vizzel összekeverjük és felmelegítjük.
Beletesszük a felolvadt zselatint a gyümölcsös pépbe és elkeverjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
Ha nem találjuk elég dermedtnek a krémet, rakjuk be a hütőbe, akár 30 percre is, közben figyeljük, nehogy túl keményedjen.
Tejszinhabot felverjük végül összekeverjük.
Formába lévő piskótára öntjük és hűtőbe tesszük. Ha jól megdermedt, betesszük a fagyasztóba.
Elég gyorsan kienged annyira, hogy szeletelni és díszíteni lehessen teszínhabbal, a félretett szemekkel és citromfű levelekkel.
Nagyon finom nyári sütemény!
|