Dobos torta
2009.02.12. 11:02
Dobostorta (SaMaris)
Tészta: 6 tojás , 6 kanál cukor és 6 kanál liszt keverékéből piskótatésztát készítünk , ha meghűlt 6 egyenlő részre osztjuk.
1 lapot kb 10 percig sütjük 195 fokon. (sütőpapír)
Krém: 15 dkg cukor , negyed rúd vanília , 4 tojás , 15 dkg csokoládé , 2 evőkanál víz (estleg 3) , 15 dkg vaj
Elkészítése: tojást , cukrot , vaníliát habüstben felverjük , majd a felvert tojást lábas felett gőzön , sűrűre verjük /addig verjük míg nem csepeg a habverőről/ (kb 15-20 perc) és hűlni hagyjuk. Csokoládét a vízzel felfőzzük , a vajat habosra keverjük .
Langyosra hűlt tojáskrémet a csokoládéval a vajhoz adjuk , elkeverjük és megtöltjük a lapokat , a krémből egy keveset félreteszünk az oldalára és díszitésre.
A hatodik lapot félretesszük erre kerül a cukormáz.
Cukormáz : 5 evőkanál kristálycukrot felolvasztunk , amikor már az olvadt, cukor színe barna akkor beleteszünk egy darabka vajat és ha a vaj elolvadt , akkor a félre tett lapra öntjük , gyorsan elkenjük a lapon és (tűzön felforrósított késsel) deszkán átvágjuk a szeleteket, és így helyezzük a helyére.
Félretett krémmel felkenjük az oldalát és feldíszítjük a tetejét./én a szeleteket egyenként teszem a helyére és így
díszítem fel/
|