Böbsi konyhája
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Napi okosságok..
 
védjegy

   

 
Menű

  
   Főoldal/Receptek   

   Email   
   Vendégkönyv    

   Fórum  /lezárt/

   Fórum
   Fórum /süteméynek/
   Fórum /egyéb ételek/

   

   

 
Ti küldtétek!

2007...től
(Fórum receptek megtekintéséhez,
a fórumon regisztrálni kell!)

Sütemények  (194) 
Egyéb ételek (106)  
 Kenyér és társai.. (23)
 

Ti küldtétek!
2005-2007 (fórum receptek)

Sütemények (56)
Házi/gépi kenyerek (9)
Péksüti .. stb (13)
Egyéb ételek (30)

Andi (12) 
SaMaris (31) 
Margit2 (20) 
Éva (18) 
Gondaanyu (21) 
Jázmin (1) 

 

Egyéb receptek (képek nélkül)

Különleges ételek  (43)

Hidegtálak  (97)

Muffin édes  (81)

Muffin sós  (23)

Diétás ételek  (63)

Diétás ételek  (50)                                              

Muffin sütésekről  

 

 

 

 
Mindig friss apróhirdetések!

 
.

Látogató van itt
 
Látogatók
Indulás: 2005-10-30
 
Oldal Infó

Szerkeztő: Böbsi
Nyitás:2005.10.30
Téma: Gasztronómia
Böngésző: Google Chrome
Regisztrált felhaszn.  1056

Az eddig legforgalmasabb nap látogatottsága: 499
Összes látogatás 2005.10.30. óta: 710558


 

 

 
Összes recept

     Legjobb receptes blogok

 
.........
 
Sütemények új
Sütemények új : Francia krémes

Francia krémes

  2009.02.12. 11:09


Francia krémes (Jázmin)

 


Tészta:

Hozzávalók:1 kg liszt (halasi félfogós lisztet használak mindenhez!) 1 kg finom érett háj, 4 tojás sárgája, 1 csapott ek. só, 1 evőkanál ecet hideg vízben elkeverve.

A hájat megdaráljuk.

A lisztből elveszünk kb. 15 dkg-ot, és a hájjal összegyúrjuk.
A többi lisztet összegyúrjuk a tojássárgákkal, sóval, ecettel és annyi hideg vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Én géppel dagasztom meg. Mikor annyit pihen, hogy szép síma, kicsit kisodrom és a köközepére fektetem a  hájat. Szépen becsomagolom, és  sodrófával ellapogatva kinyújtom, majd felhajtogatom, és ismét ellapogatva kinyújtom. Ekkor kezdem a szépen négyszögletesre nyújtott tésztát hajtogatni, mint a leveles tésztát. Háromnszor kell hajtogatni, és közben fél órát pihentetni. Hideg helyen szoktam csinálni, általában a szuterinban, mert akkor mentesül a konyha a sok lisztes portól.
A hajtogatás: először fentről 1/3-ot, majd lentről 1/3-ot, balról 1/3, jobbról 1/3. Nagy tállal, vagy konyharuhával kell letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje. Ebből az adagból kb. 10 lap lesz, tehát 5 borítás. Én leveles rétest is szoktam belőle csinálni. Gyorsan kienged, hamar kész, ha vendéget vársz. Túróval, meggyel, almával, dióval, mákkal. Persze a krémes a legfinomabb! Ha eladagolod, tupperba kell rakni, és mehet a fagyasztóba.


Sütés mindig két lap! Ha ráöntöm a fondánt, akkor szeletelem el a lapot, és teszem a krémes tetejére, utána szeletelem az egészet. Soha nem kockánként sütöm!

 

(Ha nincs időnk a lapokkal bajlódni, akkor vegyünk kész leveles tésztát 500 gr. Lehet fagyasztott is. Szobahőmérsékleten kiengedjük és félbe vágjuk. Kinyújtjuk amekkora a tepsi, és sütőpapiron megsütjük, de előtte szurkáljuk meg. 200 fokon 10-15 perc)



Krém:

1 liter tej + 2 dl, 6 tojás, 5 ek. liszt, 1 vanilia puding csak Oetkeres, 15 ek. cukor, 3 vanilia cukor


1 liter tejet felteszünk forrni 5 evőkanál cukorral, és 1 vaniliacukorral, vastag talpú edényben!


6 tojássárgáját kikeverünk 2 dl tejjel, beleteszünk 5 ek cukrot, 1 vaniliacukrot, a pudingot és a lisztet.

A hat tojás fehérjét kemény habbá verjük, beleteszünk 5 ek cukrot és 1 vaniliacukrot, és tovább verjük keményre. Ha van maradék tojásfehérjénk, mehet bele 2-3 még. 

Közben felforr a tej, beleöntjük a símára kevert tojássárgájás tejet, és sürü síma masszává forraljuk, nem főzzük, mert ha bugyog, akkor már kész is, és azonnal mehet bele tartaléklángon már a habbá vert fehérje. Óvatosan keverjük össze, persze a tűzön még.  Ez kb. 30 mp. Látjuk, hogy milyen szépen megdagad a hab, megfő, és hogy tartja az egész krémet.

És már mehet is rá a lapra, még így forrón. Lehet hidegen, udvaron is csinálni. Nem folyik a krém, szépen lehet kisímítani a tészta széléig. Nem szükséges a tepszi, lehet rögtön tálcára is tenni. Mikor meghűlt a krém, akkor teszek rá 4 dl tejszínt. 

A másik lapra el lehet már a krém előtt készíteni a fondánt, mert mire kész, addigra a fondan is szépen  megköt. 

Fondan:   Késhegynyi nescafét feloldok 4-5 ek tejben egy edényben, lassú tűzön, majd hozzáöntök 20 dkg kristálycukrot, és tartalékon felfőzöm, teljesen tartalékon, hogy szép hólyagos legyen. Ez kb. 15 perc. Nagyon lassú tűzön, mert hólyagosodik és fut, ezért kell kevergetni is. Leveszem a tűzről, és hozzákeverek 2-3 diónyi Rama margarint. Ezzel jól kikeverem géppel, habverővel, amíg tejföl sűrűségű lesz. Kb. 1 perc.

(Ez az adag kevésnek bizonyul, ezért dupla adagot készítettem.)

És már mehet is a lapra. Szépen elsímítjuk, és hideg helyen amikor megszilárdul, felkockázzuk. A felkockázott lap megy a tejszínnel megkent krémesre, és utána az egészet a kockák mentén ismét felvágjuk. Én a tejszínbe nem szoktam sok cukrot tenni, csak 2 habfixet, és 2 vaniliát. Viszont a krémbe finom a puding, mert szépen tartja a krémet, mint a zselatin.

Ha a lapokat ha sütöd, késsel vagy villával meg kell szúrkálni, mert különben nem lesz        egyenletes a felhólyagosodás.





Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Boldog névnapot

 
Böbsi receptjei

 

Kenyerek
  - Sütőben sütött (27)
  - Gépi   (13)


 
Kalácsok
  - Gépi  (3)
  - Sütőben sütött (14)

Kiflik, Zsemlék (15)

Pizzák (2)

Pékség
  - Sós péksütemények (20)
  - Édes péksütemények (11)
  - Fánkok (8)
  - Pogácsák (3)

  - Sörkorcsolyák (6)

Desszertek
  - Sütemények 
  - Sütés nélküli  
  - Gyümölcsös  
 
- Leveles tészták
  - Torták 
  - Karácsonyi  
  - Krémek, pohárkrémek, desszertek 
  - Palacsinták 
  - Édességek 
  - Kekszek , nasik 

Karácsonyi ételek (2)

Előételek (3)

Húsételek
  - Sertés (46)
  - Csirke (33)
  - Pulyka (3)
  - Marha (4)

  - Nyúl  (2)
  - Halak, Tengeri (5)

Kínai (6)

Hús nélküli ételek (15)

Levesek
  - húsos (12)
  - zöldség (17)
  - gyümölcs (2)

Tésztás ételek
  - Sós tészta ételek (24)
  - Édes tészta ételek (6)

Főzelékek (10)

Mártások,szószok,krémek (8)

Hideg konyha (5)

Szenvicskrémek
 - Pástétomok (2)
 - Szendvicskrém (5)

Köretek (13)

Reggelire (4)

Saláták (14)

Befőzések (8)

Egyéb (3)

Házilag készült tisztítószerek


 

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?