Rest asszony galuskája
2009.02.12. 14:42
Rest asszony galuskája (Fruzsika)
60 dkg liszt
4 tojás,
1 kk só
1/2 l író vagy kefír
1/2 kg tehéntúró
15 dkg szalonna
10 dkg sajt
1 ek olaj vagy vaj
A lisztbõl, tojásból, a sóból és az íróból/kefírbõl nokedliszerû lágy tésztát készítünk, amit egy kevés olajjal-én vajjal - még puhábbá teszünk (könnyítünk).
Forrásban levõ sós vízbe evõkanállal beleszaggatjuk - 'amúgy rest asszony módjára'.
Ha megfõttek a galuskák (kb 8 perc), kiszedjük õket a vízbõl, de nem öblítjük le hideg vízzel, hanem rögtön a sütõedénybe tesszük. A felkockázott szalonnát egyenletesen elterítjük a tetején, hogy a zsírja mindenhová lefolyhasson.
Erre terítjük rá a tehéntúrót, majd a reszelt sajtot. Én elõbb a túrót és tetejére tettem a szalonnát.
Rövid idõre, amíg a sajt kissé megpirul, betesszük a sütõbe. (30 perc takarékon, kb 200 fokon). A szalonna nem égett meg.
(én sajtot nem teszek rá, anélkül is tömény.)
Megjegyzés:
-A galuska tésztájába is tegyünk túrót, jobb ízû lesz (a fél kilóból kb 15 dekát)
-A szalonnakockát elõbb gyengén megpirítom, inkább csak 'üvegesítem' nagyon világosra. A zsírját is mind rálocsolom. (felveszi)
-Aki szereti, tálaláskor meg lehet tejfölözni kicsit.
Sõt, aki szereti a kapor ízét, az vagy a túróba, vagy a tálaláskor locsoló tejfölbe tehet egy kevés apróra vágott kaprot.
Ahogy én csináltam (3 adag)
30 dkg liszt
2 tojás
1/2 kk só
1/4 l író vagy kefir
40 dkg turó
7-8 dkg szalonna
vaj.
A galuskába kevertem a kaprot, és a turóból egy keveset.
A jénaiba, egy réteg galuska, egy réteg turó, utánna megint galuska és turó, végezetül a szalonna.
Legközelebb nyakon öntöm egy jó adag tejfőlle is.
|