Lekváros batyu blundeltésztából
2013.06.04. 17:07
Lekváros batyu blundeltésztából (hajtogatott élesztős tészta)
A receptet Gondaanyutól kaptam, amiért most is nagyon hálás vagyok hogy megosztotta velünk.
Hozzávalók:
1 kg liszt
600 g margarin
100 g cukor
40 g élesztő
20 g só
450-500 ml tej
4 darab tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj
A lisztet és a margarint 90:10 százalékban ketté osztjuk. A margarin 90%-át összegyúrjuk a liszt 10 %-val, téglalap alakúra formázzuk, és bedugjuk a hűtőbe.
Az élesztőt feloldjuk a langyos cukros tejben, és a maradék hozzávalókból tésztát gyúrunk, ezt hívják cukrászul előtésztának. Az előtésztából szép gombócot formázunk, bevagdossuk a tetejét, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
Mikor a vajas rész már visszakeményedett a hűtőben, az előtésztán pedig a bevagdosások mély hasadásokká keltek, a kettőt összedolgozzuk.
A tésztának négy "fület" húzgálunk, hogy kereszt alakú legyen. A közepére tesszük a vajas részt és a füleket a vajra hajtogatjuk, a két-két szemben lévőt egymásra. A lisztet mindig söprögessük le a tésztafülekről.
A beburkolt vajas részt párszor megcsapkodjuk nyújtófával, hogy elvékonyodjon, aztán a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.
Először szimpla hajtást végzünk rajta, ami azt jelenti, hogy a kinyújtott tésztát három részre osztjuk, a jobb oldali harmadot középre hajtjuk, aztán rá a baloldali harmadot. A lisztet megint söprögessük le róla.
Fordítunk egyet a tésztán, újra téglalap alakúra nyújtjuk, és dupla hajtást végzünk. Ezt úgy csináljuk, hogy a tésztát négy részre osztjuk, mindkét szélső negyedet középre hajtjuk, majd a két dupla réteget még egymásra. Ezután hűtőben pihentetjük a tésztát egy órán keresztül. Pihentetés után megint nyújtjuk, és egy duplát hajtunk rajta. Így a tésztát háromszor hajtogattuk.
Ha elfelezzük a tésztát, hűtőben másnap is elkészíthetjük, de le is fagyaszthatjuk.
Én elfeleztem a tésztát mert könnyebb kinyújtani és 6 db batyut készítettem később megsütöttem a másik felét is így lett 12 db
Kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra téglalap alakúra és 6 db nényzetet vágunk belőle, a kockákra kicsit még rányújtottam, hogy ne legyen olyan vastag.
Sütőlekvárt használtam!
Nem kentem le semmivel. A sütőt előmelegítettem 210-220 fokra kb 25-30 percig sültek. Gőzös sütőben (kis tálban kevés vízet mikor sülnek a batyuk, a végén kivettem.)
Omlós egyben ropogós, egyszerűen ellenálhatatlan!
Tészta készítése képekben:
1. A megkelt tésztát kissé négyzet alakúra formálom a deszkán. Most lisztes a teteje, de többet nem lisztezem.
2.A sarkai felé lóhere alakúra nyújtom, a közepét nem, ott marad vastagabban a tészta. Ide kerül a margarin.
3.
4.
5. És az alsó fület is felhajtani.
6.Elég vastag, így nehéz lenne elnyújtani, ezért a nyújtófával jól megveregetjük:)
7. Hosszában kinyújtjuk, amilyen hosszú a deszka addig szoktam. Ha lelóg se baj.
8. Egyharmadot behajtunk.
9.A másik oldalról pedig ráhajtjuk.
10. Itt a második hajtással folytatom. Nem kell pihentetni, hanem egyből hajtjuk másodszor.
Az első hajtás után 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, nem a zárt, hanem a nyitott része felé nyújtjuk hosszabbra. Újra kinyújtjuk, mint az előbb.
11.Egyik végén 1/6 -od részt behajtunk.
12.Hozzáhajtjuk a másik végét, az 2/6 rész. Biztos lehet pont szögletesre is nyújtani, akkor pontosan illeszkednek a végeik.
13.Majd a kisebbik részét újra behajtjuk,
14. És a másik felét ráhajtjuk, ez igazából olyan, mint az első hajtás.
Ezután becsomagolva konyharuhába hűtőben pihen egy órát.
A hűtőből kivéve, a nyitott rész legyen oldalt, és úgy nyújtsuk ki. ..és az első hajtás alapján hajtsuk. még 1x
De a pihenés hajtás után elfelezve is fagyasztható, illetve kinyújtva papírral összetekerve ugyancsak.
|