Böbsi konyhája
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Napi okosságok..
 
védjegy

   

 
Menű

  
   Főoldal/Receptek   

   Email   
   Vendégkönyv    

   Fórum  /lezárt/

   Fórum
   Fórum /süteméynek/
   Fórum /egyéb ételek/

   

   

 
Ti küldtétek!

2007...től
(Fórum receptek megtekintéséhez,
a fórumon regisztrálni kell!)

Sütemények  (194) 
Egyéb ételek (106)  
 Kenyér és társai.. (23)
 

Ti küldtétek!
2005-2007 (fórum receptek)

Sütemények (56)
Házi/gépi kenyerek (9)
Péksüti .. stb (13)
Egyéb ételek (30)

Andi (12) 
SaMaris (31) 
Margit2 (20) 
Éva (18) 
Gondaanyu (21) 
Jázmin (1) 

 

Egyéb receptek (képek nélkül)

Különleges ételek  (43)

Hidegtálak  (97)

Muffin édes  (81)

Muffin sós  (23)

Diétás ételek  (63)

Diétás ételek  (50)                                              

Muffin sütésekről  

 

 

 

 
Mindig friss apróhirdetések!

 
.

Látogató van itt
 
Látogatók
Indulás: 2005-10-30
 
Oldal Infó

Szerkeztő: Böbsi
Nyitás:2005.10.30
Téma: Gasztronómia
Böngésző: Google Chrome
Regisztrált felhaszn.  1056

Az eddig legforgalmasabb nap látogatottsága: 499
Összes látogatás 2005.10.30. óta: 710558


 

 

 
Összes recept

     Legjobb receptes blogok

 
.........
 
Édes péksütik új
Édes péksütik új : Lekváros batyu blundeltésztából

Lekváros batyu blundeltésztából

  2013.06.04. 17:07


Lekváros batyu blundeltésztából (hajtogatott élesztős tészta)

A receptet Gondaanyutól kaptam, amiért most is nagyon hálás vagyok hogy megosztotta velünk.

 

Hozzávalók:
1 kg liszt
600 g margarin
100 g cukor
40 g élesztő
20 g só
450-500 ml tej
4 darab tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj

 

A lisztet és a margarint 90:10 százalékban ketté osztjuk. A margarin 90%-át összegyúrjuk a liszt 10 %-val, téglalap alakúra formázzuk, és bedugjuk a hűtőbe. 
 
Az élesztőt feloldjuk a langyos cukros tejben, és a maradék hozzávalókból tésztát gyúrunk, ezt hívják cukrászul előtésztának. Az előtésztából szép gombócot formázunk, bevagdossuk a tetejét, és meleg helyen fél órát kelesztjük. 
Mikor a vajas rész már visszakeményedett  a hűtőben, az előtésztán pedig a bevagdosások mély hasadásokká keltek, a kettőt összedolgozzuk. 
 
A tésztának négy "fület" húzgálunk, hogy kereszt alakú legyen. A közepére tesszük a vajas részt és a füleket a vajra hajtogatjuk, a két-két szemben lévőt egymásra. A lisztet mindig söprögessük le a tésztafülekről. 
 
A beburkolt vajas részt párszor megcsapkodjuk nyújtófával, hogy elvékonyodjon, aztán a  tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. 
 
Először szimpla hajtást végzünk rajta, ami azt jelenti, hogy a kinyújtott tésztát három részre osztjuk, a jobb oldali harmadot középre hajtjuk, aztán rá a baloldali harmadot. A lisztet megint söprögessük le róla. 
 
Fordítunk egyet a tésztán, újra téglalap alakúra nyújtjuk, és dupla hajtást végzünk. Ezt úgy csináljuk, hogy a tésztát négy részre osztjuk, mindkét szélső negyedet középre hajtjuk, majd a két dupla réteget még egymásra. Ezután hűtőben pihentetjük a tésztát egy órán keresztül. Pihentetés után megint nyújtjuk, és egy duplát hajtunk rajta. Így a tésztát háromszor hajtogattuk.
 
Ha elfelezzük a tésztát, hűtőben másnap is elkészíthetjük, de le is fagyaszthatjuk. 
 
Én elfeleztem a tésztát mert könnyebb kinyújtani és 6 db batyut készítettem később megsütöttem a másik felét is így lett 12 db 
 
Kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra téglalap alakúra és 6 db nényzetet vágunk belőle, a kockákra kicsit még rányújtottam, hogy ne legyen olyan vastag.
 
Sütőlekvárt használtam!
Nem kentem le semmivel. A sütőt előmelegítettem 210-220 fokra kb 25-30 percig sültek. Gőzös sütőben (kis tálban kevés vízet mikor sülnek a batyuk, a végén kivettem.)
 
Omlós egyben ropogós, egyszerűen ellenálhatatlan!
 
Tészta készítése képekben:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. A megkelt tésztát kissé négyzet alakúra formálom a deszkán. Most lisztes a teteje, de többet nem lisztezem. 
 
 
 
2.A sarkai felé lóhere alakúra nyújtom, a közepét nem, ott marad vastagabban a tészta. Ide kerül a margarin.
 
3.
 
4.
 
5. És az alsó fület is felhajtani. 
 
 
6.Elég vastag, így nehéz lenne elnyújtani, ezért a nyújtófával jól megveregetjük:)
 
 
7. Hosszában kinyújtjuk, amilyen hosszú a deszka addig szoktam. Ha lelóg se baj. 
 
 
 
 
8. Egyharmadot behajtunk.
 
 
9.A másik oldalról pedig ráhajtjuk.
 
 
10. Itt a második hajtással folytatom. Nem kell pihentetni, hanem egyből hajtjuk másodszor. 
Az első hajtás után 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, nem a zárt, hanem a nyitott része felé nyújtjuk hosszabbra. Újra kinyújtjuk, mint az előbb. 
 
 
 
11.Egyik végén 1/6 -od részt behajtunk.
 
12.Hozzáhajtjuk a másik végét, az 2/6 rész. Biztos lehet pont szögletesre is nyújtani, akkor pontosan illeszkednek a végeik. 
 
 
13.Majd a kisebbik részét újra behajtjuk, 
 
14.  És a másik felét ráhajtjuk, ez igazából olyan, mint az első hajtás. 
 
 
Ezután becsomagolva konyharuhába hűtőben pihen egy órát.
 
A hűtőből kivéve, a nyitott rész legyen oldalt, és úgy nyújtsuk ki. ..és az első hajtás alapján hajtsuk. még 1x 
 
De a pihenés hajtás után elfelezve is fagyasztható, illetve kinyújtva papírral összetekerve ugyancsak. 
 
 
 
 

 
Boldog névnapot

 
Böbsi receptjei

 

Kenyerek
  - Sütőben sütött (27)
  - Gépi   (13)


 
Kalácsok
  - Gépi  (3)
  - Sütőben sütött (14)

Kiflik, Zsemlék (15)

Pizzák (2)

Pékség
  - Sós péksütemények (20)
  - Édes péksütemények (11)
  - Fánkok (8)
  - Pogácsák (3)

  - Sörkorcsolyák (6)

Desszertek
  - Sütemények (66)
  - Sütés nélküli  (16)
  - Gyümölcsös  (18)
 
- Leveles tészták (4)
  - Torták (20)
  - Karácsonyi  (17)
  - Krémek, pohárkrémek, desszertek (20)
  - Palacsinták (10)
  - Édességek (11)
  - Kekszek , nasik (13)

Karácsonyi ételek (2)

Előételek (3)

Húsételek
  - Sertés (46)
  - Csirke (33)
  - Pulyka (3)
  - Marha (4)

  - Nyúl  (2)
  - Halak (5)

Kínai (6)

Hús nélküli ételek (15)

Levesek
  - húsos (12)
  - zöldség (17)
  - gyümölcs (2)

Tésztás ételek
  - Sós tészta ételek (24)
  - Édes tészta ételek (6)

Főzelékek (10)

Mártások,szószok,krémek (8)

Hideg konyha (5)

Szenvicskrémek
 - Pástétomok (2)
 - Szendvicskrém (5)

Köretek (13)

Reggelire (4)

Saláták (14)

Befőzések (8)

Egyéb (3)

Házilag készült tisztítószerek


 

 

STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?