Briós
2009.02.12. 08:47
Briós recept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,8 dl tej amelyben felolvasztok 6 dkg Rámát
6 dkg cukor
fél tk só-szűken mérve
2 dkg friss élesztő
1 vaniliás cukor, citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
A hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk és jól kidolgozzuk.
1 órát kelni hagyjuk.
Lisztezet nyújtólapon annyi darabra vágjuk ahány brióst szeretnénk készíteni (én 9 db-ra vágtam, szép nagy briósok lettek). Utána ezeket a tésztadarabkákat a nyújtólapon két tenyérrel rudacskáká sodorjuk
(biztos emlékszel még az iskolai gyurmázásra kb. 20 cm hosszú legyen, és kötünk egy csomót rá, oly módon, hogy a csomó egyik szára felül egy picit kimagasodjon a tésztából (1cm), a csomó másik szárát pedig behajtjuk alulra és a sütőlapra helyezzük. (2.kép)
Hagyjuk még egy kicsit kelni (15-20 perc) amíg szépen megemelkednek, majd megkenjük felvert tojással és kristálycukorral megszórjuk a tetejét.
200 fokra előmelegített sűtőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Az első briós fonásról itt egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=wyW7JCMWPZg
|