Kedvenc pogácsáim
2007.12.10. 14:58
A kedvenc pogácsáim: (Gondaanyu)
Az első a TEJFÖLÖS POGÁCSA Horváth Ilona szakácskönyvéből:
Hozzávalók : 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, egy tejföl. 2 tojássárgája, teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 dl tej.
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadunk mindent, összegyúrjuk. Kissé puha ragadós tésztát kapunk. Fél órát deszkán pihentetjük, utána 3szor meghajtogatjuk. 20 perces pihenőkkel.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással kenjük, sajttal megszórjuk és forró sütőben sütjük. Pirosas barnára. Időnként felborulnak, de úgyis finomak.
BINDER SIMI SAJTOS POGÁCSÁJA az Index fórumából
50 dkg rétesliszt, 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 5 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappistasajt, 4 tojássárgája evőkanál só, 5 dkg élesztő, 2 dl cukros tej.
Élesztőt megfuttatjuk, majd mindent összegyúrunk, meleg helyen pihentetjük fél órát. 4 szer hajtogatjuk fél órás pihenőkkel. 3-4 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk, fehérjével kenjük, sajttal szórjuk és forró sütőben pirosra sütjük.
Sok van belőle és isteni finom.
VALI SAJTOS POGÁCSÁJA egy régi Magyar Konyhából
50 dkg lisztet 25 dkg margarint 3 dkg élesztőt elmorzsolunk. teszünk bele 1 teáskanál sót, 2 dl tejfölt, 2 tojássárgáját,5 dkg reszelt sajtot. Összegyúrjuk, egy órát hűtőben pihentetjük.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszúrjuk, megkenjük tojással, sajtot szórunk rá és forró sütőben barnáspirosra sütjük.
Omlós pogácsa lesz belőle, hidegen finom.
|