Éva : Pite. Alma és szeder pie |
Pite. Alma és szeder pie
Alma és szeder pie
Hozzávalók:
17,5 dkg liszt
só,
4 dkg zsir
4 dkg vaj
2 ek jeges viz
Töltelék:
4 közepes alma (kb. 45 dkg)
22,5 dkg szeder
7,5 dkg cukor
Glazur:
Tej és kristálycukor
A sütöt 220 fokra elömelegitjük.
A hozzávalókból egy linzertésztát késitünk, fél órára folában a hütöbe tesszük.
Az almát meghámozzuk, a magházat kivágjuk és feldaraboljuk, a szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, megcukrozzuk.
A tésztát kinyujtjuk a forma (8,5 dl nagyságú) méretére, a forma peremét benedvesitjük, a tésztát bekefektetjük, a peremnél éles késsel körbevágjuk.
A gyümölcsöt beletöltjük, a tészta szélét megvizezzük és a tészta
maradékával befedjük, a szélét összenyomkodjuk (lehetöleg mintásra). A közepén fölül egy nyilást vágunk, hogy a göz el tudjon távozni. Ha van kedvünk, a tésztamaradékokból levéldiszitést készitünk. (ahogy a képen van)
A pie tetejét megkenjük tejjel, beszórjuk cukorral.
A sütöben 10 percig sütjük, aztán a lecsavarjuk 190 fokra és még 30 percig sütjük.
Egy hústüvel menézzük, hogy az alma elég puha-e, ha nem, még 5 percre visszatesszük a sütöbe.
Fagylalt és gyümölcslé keverékével tálaljuk.
|