Drezdai Stollen
Drezdai Stollen
Hozzávalók: 30 dkg mazsola 3 Ek rum 54 dkg finomliszt 9 dkg cukor 34,5 dkg vaj 5 – 5 dkg kandirozott citrom- és narancshéj 12 dkg darált mandula 3 dkg marcipanmassza ½ Tk só 1 cirtom lereszelt héja ¼ tk örölt szerecsendióvirág 1,4 dl tej 8,5 dkg élesztö – friss
Bevonat: 10 dkg vaj 7,5 dkg kristálycukor 10 dkg porcukor
A sütés elötti napon a mazsolát a rumba áztatni, a hozzávalokat kimérmi és szobahömérsékleten tartani.
A tej felét felmelegiteni, az élesztöt és 3 Ek lisztet belekeverni, 20 percig állni hagyni.
A többi hozzávalóval együtt (a mazsola, citrom- és narancshéj kivételével) összedagasztani, kissé ellapitani és a mazsolát, citrom- és narancshéjat ráhalmozni, két oldalról a tésztát ráhajtani és kézzel ovatosan összedolgozni.Egy órát kelni hagyni.
A tésztát ismét atdolgozni, lisztezett deszkán oválisra formálni (mint egy kenyeret). A közepét hosszában a sodrófával kicsit benyomni (hogy egy „árok“ keletkezzen), az egyik felét kicsit laposabbra nyujtani – kb. fele olyan vastag legyen, mint az eredeti. A lapos felét a puposra ráhajtani, és kicsit odanyomni a szélét – nem szabad teljesen betakarni a vastagabb részt!
Egy sütölapra átlósan rátenni, még 20 precig keleszteni.
A sütöt 175 fokra elömelegiteni (nem légkeveréssel) ésalulról a második sinen kb. 60 percig sütni. (Nem kell pirosnak lenni, inkább világosnak.)
A sütöböl kivéve rögtön az olvasztott vajjal megkenni (esetleg többször is, a vajnak rá kell menni), és a kristálycukorral megszorni. Ha teljesen kihült, a porcokroot rászorni, hogy teljesen fehér legyen.
Ovatosan levenni a sütölapról, vigyázni, mert könnyen törik (Egy kartonlapot alátolni és ugy venni le). Alufoliába csnagolni és legalább két hétig hüvös helyen tárolni.
Itt tradicionálisan november 22-és sütik, és eslö adventkor kezdik meg. (A másodikat meg szenteste, merthogy rendszerint legalább kettöt sütnek))
Teljesen kihült stollent alufoliába kell csomagolni és hüvös helyen - nem hütöben - kell tartani. Elöször száraznak tünik a friss stollen, de az állás során egyre puhább lesz.
Ha meg van kezdve, akkor is mindig vissza kell csomagolni az alufóliába, akkor sokáig jó marad.
|