Fánk (szalagos)
Fánk (szalagos)
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 3 tojás sárgája, 3 dl tej, 0,5 csomag (2,5 dkg élesztő), 5 dkg ráma, só, cukor (negyed marék), pici rum kb. 1,5 kanál).
Mindezt összegyúrni, kb. 1 óra múlva újra gyúrni, 0,5 óra múlva újra gyúrni, és kisujjnyi vastagra, vagy vékonyabbra sodorni, kiszaggatni, konyharuhával letakarni, ha szépen nő forró olajban sütni! Először fedő alatt, majd megfordítás után fedő nélkül! Nem kell sok olaj! (Én kb. 1cm-es magasságig töltöm fel az edényt olajjal, amiben sütöm.)
Fánk (szalagos) kenyérsütőgéppel töténő dagasztással elkészítve:
A fenti hozzávalókat beleöntöttem a gépbe, és elindítottam a gyors programot. 35 perc múlva, amikor leállt a dagasztással, kikapcsoltam a gépet, de még 30 percig hagytam pihenni a tésztát. Ezután ismét elindítottam a gyors programot, amikor ismét abbahagyta a dagasztást (35 perc múlva), kikapcsoltam a gépet, és kivettem a tésztát. Átgyúrtam, lisztezett deszkán kisodortam kb. 3 mm vastagra, kiszaggattam. és konyharuhával letakartam. Amikor már szépen nőtt, kb. 20 perc múlva, forró olajban kisütöttem a kép felett leírtak szerint.
|