Témaindító hozzászólás
|
2005.11.30. 18:45 - |
Sajtos rúd
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 margarin, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis kávéskanál só, 1db (2 dl-es) tejföl, vagy tejszín.
Élesztőt a liszttel összemorzsolni, bele a tejföl (vagy tejszín)+ minden, 0,5 órát pihentetni.
+ 5 dkg rámával a kisodort tésztát megkenni, sajtozni, összehajtogatni. Fél cm-re sodorni. Tetejére tejjel elkevert tojás sárgáját kenni, reszelt sajttal megszórni, majd barátfüle szaggatóval csíkokat vágni. Utána lehet sütni előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréssel 18 percig.
|
[56-37] [36-17] [16-1]
Franciakrémes
4 tojásból piskóta/nagy tepsi és félbevágni/
Krém:
6 tojás,24 dkg cukor,12 dkg liszt, 2 csomag vaníliás cukor,5 dl tej, 2 tk zselatin.
Tojásfehérjét gőz felett a cukor kétharmadával keményreverjük,majd féretessszük. A tej felét forraljuk, a többi hozzávalót összekeverjük,zselatin nélkül a maradék hideg tejjel simára és a forró tejet is hozzáadjuk, majd együtt főzzük tovább sűrűre, végül belekeverjük a zselatint is és még melegen a tojáshabot is hozzáadjuk.Apránként adagoljuk és könnyen keverjük össze.A krémet még melegen öntjük a lapra.
Ha kihült tetejére a felvert tejszínt tesszük és arra kerül a fedőlap, amit bevonunk 20dkg cukorból készült fondannal és felszeleteljük és utánna tesszük a tejszínre.
Fondan:
20dk cukor, 1 dl víz, mk ecet.Először a cukrot oldjuk a vízben,majd forraljuk együtt, pár perc után egy picit a forró szirupból hideg vízbe cseppentünk és ha összeáll akkor már kész a fondan.Edényt hideg vízbe állitjuk és a fondant keverjük míg ki nem fehéredik.5 dkg cukrot barnára píritunk/karamell/fél dl hideg vízet öntünk rá feloldjuk a píritott cukrot és a fehér fondanhoz öntjük és gőz felett kevergetve a kemény fondant olvasztjuk 1 kanál rum ,kevergetjük és ha megolvadt és sima kenhető akkor 2 dk vaj hozzá kikeverni és mehet a lapra.Felszeletelve tesszük a tejszín tetejére.
|
Farsangi fánk:
3 dkg élesztő
3 dl tej
6 dkg vaj
5 tojássárgája
2 ek cukor
1 ek rum
50 dkg liszt
só
Az élesztőt langyos tejben felfuttatom,a vajat habosra keverem a cukorral és az öt tojássárgájával,ha felfutott az élesztő hozzákeverem és még a maradék tejet és a rumot és végül a lisztet megsózom és azt is hozzákeverem.Utánna alaposan dagasztom a tésztát/apró hólyagos legyen/.
Duplájára kelesztem, majd óvatosan lisztezett deszkára teszem, kézzel hüvelykujj vastagságúra lapítom,kiszaggatom, kb.30 percet pihentetem és 3 - 4 ujjnyi magas meleg olajban, fedő alatt sütöm az egyik oldalt és fedő nélkül a másikat.Itatóspapirra szedem ki.Vaníliás cukorral még melegen megszórom.
|
Szilvi receptje:
Amerikai almás pite
24cm tortaformához:
25dkg liszt, 12,5dkg hideg vaj,só,1tojássárgája,5evk cukker, 1 citrom, 75dkg savanykás alma,2ek rum,1tk fahéj,1ek étkezeési keményítő,3ek tej
lisztet vajat sót tojássárgáját és 2evk cukkert puha tésztává gyúrunk. 30 percre hűttöbe tesszük.
A citrom héját lerszeljük az almát meghámozzuk, negyedeljük és kockára vágjuk(én nem tökölök ilyennel én cikkejekre szoktam)a citrom levével meglocsoljuk és a maradék cukkert étkezési keményítőt is hozzáadjuk összekeverük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük egy gyümitorta formát kibélelünk a tészta egyik felével a másik felét pedig a töltelék belehelyezése után kinyújtjuk és rásimitjuk, vízzel megkenjük és a tetejére kettő lyukat csinálunk, hogy a gőz eltávozzon, egy óra alatt 200 fokon aranysárgára sütjük. |
Andi receptje:
Vajas pogi(saját recept)kenyérsütő gépben készült.
1dl langyos tej,3km. só,2km. cukor,1egész tojás+egy sárgája,20dkg olvasztott vaj,1kanál zsír,1pohár tejföl,10dkg reszelt sajt,60dkg finom liszt,pici sütőpor,5dkg friss élesztő.
Ezeket belerakni a gépbe dagasztó és kelesztő programra.Ha kész átgyúrni és szaggatni.
|
Fekete erdő torta
Tészta készítése:
7 tojás fehérjét ,6 evőkanál hideg vízzel és 13 evőkanál kristálycukorral felverjük habnak.A tojássárgákat folytonos keverés közben egyenként belecsurgatjuk. 9 evőkanál lisztet, 4 evőkanál kakaót, mokkáskanálnyi szódabikarbónát összekeverünk és a felvert habhoz adagoljuk .180 fokra előmelegített sütőben sütjük.A kész tésztát ha kihűlt kettévágjuk és megkenjük megydzsemmel.
Krém készítése:
6 dl tejszínt felverni habnak ,majd 15 dkg porcukrot hozzáadagolunk és habverővel ezt így jól összedolgozzuk. 1,5 evőkanál zseletinport, 1 dl tejjel kikeverni, forrásig hevíteni,langyosra hűteni és belecsurgatni a habba és habverővel összekeverni.
A meggydzsemmel megkent tésztára kenni nagy részét a kész habnak és rátenni a piskóta másik felét.A tetejére a maradék tejszínt tesszük és díszítésként csokit reszelünk rá.
|
Mézes figurák
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 2 egész tojás ,25dkg langyosított méz,2 dkg szalalkáli,1 dkg szódabikarbóna, 1 tasak mézes fűszerkeverék,1 evőkanál zsír,2,5 dl forralt tej , 6 evőkanál baracklekvár ,1 kg liszt.
Habhoz: 20 dkg porcukor , 1 tojásfehérje ,
A hozzávalókat egy tálba rakjuk ,kivéve a tejet a szódabikarbónát és a szalalkálit . A lisztből 80 dkg kell felhasználni.A tejet fellangyosítva két felé osztani az egyikbe a szalalkálit a másikba a szódabikarbónát felfuttatni ,majd a tálba önteni és jól elkeverni az egészet .A tetejét megszórni liszttel és hidegen egy napig állni hagyni. Másnap a maradék 20 dkg lisztet hozzágyúrni, 3 gombócot formálni belőle, kinyújtani 0,5 cm vastagra, formával kiszúrjuk ,a tetejét megkenjük tojássárgájával forró sütőben 200 fokon gyorsan kész, és még melegen díszitjük. Nagyon sokáig puha marad .
|
Dobostorta
Tészta: 6 tojás , 6 kanál cukor és 6 kanál liszt keverékéből piskótatésztát készítünk , ha meghűlt 6 egyenlő részre osztjuk.
Krém: 15 dkg cukor , negyed rúd vanília , 4 tojás , 15 dkg csokoládé , 2 evőkanál víz , 15 dkg vaj
Elkészítése:tojást , cukrot , vaníliát habüstben felverjük , majd a felvert tojást lábas felett gőzön , sűrűre verjük /nem csepeg a habverőről/ és hűlni hagyjuk. Csokoládét a vízzel felfőzzük , a vajat habosra keverjük . Langyosra hűlt tojáskrémet a csokoládéval a vajhoz adjuk , elkeverjük és megtöltjük a lapokat , a krémből egy keveset félreteszünk az oldalára és díszitésre.A hatodik lapot félretesszük erre kerül a cukormáz.
Cukormáz : 5 evőkanál kristálycukrot felolvasztunk , amikor már az olvadt cukor színe barna akkor beleteszünk egy darabka vajat és ha a vaj elolvadt , akkor a félre tett lapra öntjük , gyorsan elkenjük a lapon és vízes késsel bejelöljük a szeleteket és így helyezzük a helyére és a félretett krémmel felkenjük az oldalát és feldíszítjük a tetejét./én a szeleteket egyenként teszem a helyére és így díszítem fel/ |
Diós mákos bejgli
Tésztához : 90 dkg liszt , 50 dkg margarin , 20 dkg cukor , 2 tojás + 2 tojássárgája , 2 evőkanál rum , 5 dkg élesztő / kevés tejben pici cukorral felfuttatni /én egy csipet sót is teszek és tejet is ha szükséges.
Lisztet a rámával , cukorral elmorzsoljuk , hozzáadjuk a tojást a rumot és a felfuttatott élesztőt és egy könnyen gyúrható puha tésztát készitünk.4 cipót formálunk és letakarva másfél - kétszeresére kelesztjük /ez kb. 2 - 3 óra /
Töltelék készitése: 2 diós , 2 mákos bejglihez
4 dl tejben 6 evőkanál búzadarát 4 evőkanál mézzel megfőzünk , ha kihűlt krumpli nyomon átnyomjuk.
3 dl vízből 40 dkg cukorral sűrű szirupot főzünk és ebbe belekeverjük a 40 dkg darált diót ,reszelt citromhéjat , fahéjat, vanillin cukrot , 10 dkg rumba áztatott mazsolát és a dara felét , összekeverve egy kemény de jól kenhető masszát kapunk amit csak kihűlve kenünk a tésztára.
A mákos tölteléket is így készitjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk 3 - 5 mm vastagságúra és megkenjük a töltelékkel majd összecsavarjuk rúd alakúra , sütőlemezre helyezzük és kelesztjük még félórát.Majd megkenjük tojássárgájával először hosszába majd mielőtt a sütőbe tesszük másodszor is megkenjük tojássárgájával csak most keresztbe /igy lesz szép márványos / megszurkáljuk és meleg sütőben 200 fokon megsütjük , szép aranysárgára.
|
Görög muffin / Lappantyú ( Latsia1 receptje) Ahogy én csináltam:
20 dkg finomliszt 5 dkg teljes kiőrlésű graham liszt 2 tk sütőpor 1 tk szódabikarbóna 0,5 dl olivaolaj 2,5 dkg vaj 2 tojás 1 pohár joghurt (én 2 dl kefirt tettem ) 15 dkg fetasajt (én trappistát tettem) 15 db olajbogyó fűszerek: 1-1 mokkáskanál őrölt bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű. Egyik tálban a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a borssal kevertem, másik tálban az olvasztott vajat, az olajat, a tojásokat kevertem habosra. Utóbbihoz hozzáadtam a felkockázott trappista sajtot, felkarikázott olajbogyót és a kefirt, majd egyik masszát szép óvatosan elkevertem a másikkal. A receptben leírt olivabogyón kívül, még mindegyik muffin tetejére is tettem 1-1-et. Kivajazott sütőben 200 fokon 20-25 percig sütöttem. Nekem 20 db muffin lett belőle.
|
MAGYAROS MUFFIN
HOZZÁVALÓK: 1 tojás, 80 ml olaj, 250 ml joghurt vagy kefir, vagy aludttej, 150 g csípős kolbász (apróra vágni), fél kaliforniai zöldpaprika (apró kockákra vágva), fél kaliforniai pirospaprika (apró kockákra vágva), 1 gerezd fokhagyma (préselve), 1 kicsi hagyma (apróra vágva), 120 g liszt, 150 g kukoricaliszt, 3 teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, fél teáskanál csípős pirospaprika, 50 g reszelt ementáli sajt. A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket (a sima és a kukorica lisztbe beleforgatjuk a kolbászt, paprikákat, hagymákat, sajtot, sót, sütőport, pirospaprikát). Muffin formákba adagoljuk és előmelegített sütőben sütjük. Lehet fokozni, sőt díszítésként is jó: minden muffinra egy-egy szelet kolbászkarikát teszünk és úgy sütjük meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütni. Ebből a mennyiségből 24 db lett.
|
Búvár túrós
Hozzávalók:
Tésztához: 20 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dl étolaj, 2 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dl kefir, 1 teáskanál szódabikarbóna.
Tetejére: 50 dkg túró, 5-6 dkg cukor, pici reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg vaj.
A tésztához valókat összekeverjük és egy alaposan kizsírozott (margarinozott) és lisztezett tepsibe öntjük. A túrót a tojásokkal, vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük, és a tésztára kis halmokat rakunk belőle. A túró sütés közben belemerül a tésztába, innen kapta a süti a nevét. Előmelegített sütőben kb. 30 percig 200 fokon sütni. Én 30 x 35 cm-es tepsiben sütöm!
|
Sajtos tejfölös pogácsa/kedvencem,nagyon finom/
60 dkg liszt , 30 dkg margarin , 1 egész tojás + 3 tojássárgája , 2 dkg só , 15 dkg reszelt sajt / keveset hagyunk a tetejére / , 5 dkg élesztő , tejföl kb 2 - 3 dl , 1 kanál /kávés/ cukor .
Az élesztőt kb.1 dl cukros tejfölben felfuttatjuk / szobahőmérsékletű a tejföl és az élesztő / , a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk , hozzáadjuk az egész tojást és a 2 tojássárgáját , élesztőt , sót , sajtot és annyi tejfölt , hogy gyenge rétestésztát kapjunk.Jól kidolgozzuk , kelesztjük kb 2 órát .Kinyújtjuk 2,5 cm vastagra , közepes pogácsákat szaggatunk , tetejét megkenjük tojássárgájával , megszórjuk a maradék sajttal pihentetjük 20-25 percet 200 fokon sütjük.
Nagyon finom és napokig puha marad.
|
Diós linzer
30 dkg liszt , 20 dkg margarin ,15 dkg cukor , 10 dkg darát dió ebből 2 dkg-át félreteszünk a lyukas formák megszórásához, 1 csomag vanillincukor , 3 tojássárgája + 1 a lyukas formák megkenéséhez.
Összedolgozzuk a fennt megadott anyagokat , hideg helyen kb.1 órát pihentetjük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk , és különböző formákat /én szívet / szúrunk ki belőle.Két fajta formát készítünk egy telit és egy lyukas formát.A lyukas formát kell sütés előtt megkenni tojássárgájával és megszórni dióval.A formákat sütőpapirral kibélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben sütjük . 200 fokon kb.8 - 10 perc alatt készül el .A teli formát savanykás lekvárral megtöltjük / én meggylekvárral töltöttem/ és ráhelyezzük a lyukas formákat , majd porcokorral meghintjük.
|
Raffaelló
1,5 dl víz + 30 dkg cukor + 15 dkg ráma, - ezt felforralni, majd tűzről levéve 24 dkg tejport + 20 dkg kókuszreszeléket belekeverni.
Ezután 1-2 órára hűtőbe tenni. Kihűlés után teáskanálnyi gombócot formálni, közepébe 1 pirított mogyorót, vagy mandulát tenni. Végül 10 dkg kókuszreszelékbe beleforgatni, és lehet mignonos papírba helyezni. Ajánlott hűtőben tartani, és hidegen kínálni.
|
Képviselő fánk
12 kanál vizet 12 dkg rámával + 1 csipet sóval gőz felett felforralni. Közben 14 dkg lisztet folytonos keverés mellett belekeverni. Addig főzzük, amíg keverés közben az edény oldaláról leválik a tészta. A gőzről levéve hozzáadunk állandó keverés mellett 5 tojást egyenként. Ha nagyok a tojások, és hígnak tűnik, akkkor egy kevés liszttel lehet süríteni. (Nekem a képen egy picit híg lett.)
Zöld dió nagyságú mennyiségeket rámával kikent, lisztezett tepsibe hézagosan rakunk. Majd forró sütőben sütjük 200 fokon kb. 20 percig, de az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni, mert összeesik.
Ha megsült, a tetejét levágjuk, és vanilia pudinggal, vagy vanilia krémmel megtöltjük.
Vanilia krém: 1 egész tojás, + 2 tojás sárgája, +1,5 dl tej, +12 dkg cukor, 3 dkg vaniliás cukorral sürűre főzni. Lehűteni, majd hidegen hozzákeverni 3 dl keményre felvert tejszínhabot.
|
Sajtos rúd
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 margarin, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis kávéskanál só, 1db (2 dl-es) tejföl, vagy tejszín.
Élesztőt a liszttel összemorzsolni, bele a tejföl (vagy tejszín)+ minden, 0,5 órát pihentetni.
+ 5 dkg rámával a kisodort tésztát megkenni, sajtozni, összehajtogatni. Fél cm-re sodorni. Tetejére tejjel elkevert tojás sárgáját kenni, reszelt sajttal megszórni, majd barátfüle szaggatóval csíkokat vágni. Utána lehet sütni előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréssel 18 percig.
|
|