Témaindító hozzászólás
|
2006.04.07. 08:33 - |
Gondaanyu receptje:
Sörben pirított csülök:
A csülköt bőröstül kockákra vágjuk.1 nagy vöröshagymát fölaprítunk, olajon a hússal együtt megpirítjuk. 1 evőkanál liszttel meghintjük, tovább pirítjuk.Ráöntjük a sört, és az összes ízesítőket. Lefödve, kis lángon megpuhulásig pároljuk. Gyakran kevergetni kell. Ekkor tepsibe kell tenni és sütőben megpirítani. Burgonya illik hozzá köretnek. A fűszerek: 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, őrölt bors, 1 babérlevél, csipet cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, majoránna , só. Ez egy csülökről szól egy üveg sörrel. |
[29-10] [9-1]
Gyöngyös receptje:
Gőzön főtt lekváros gombóc.
Hozzávalók:4odkg liszt, 2dkg vaj,3dkg porcukor, csipet só, 1 1/2dl tej és házi szilvalekvár.
KOVÁSZ:2,5dkg élesztő, 1dkg porcukor és 1/2dl tej.
MEGHINTÉSHEZ:1odkg dió,15dkg vaj és 12dkg porcukor.(én a meghintést bővebben szoktam)
Szokásos módon jól kidolgozzuk és meleg helyen kelesztjük.Kelés után deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk.A korongok felét megrakjuk lekvárral,a többivel befedjük és a korongok szélét összenyomkodjuk és még 2opercet kelesztjük.Egy nagy edényt félig töltünk vízzel,tetejére konyharuhát kötünk(én pelenkát) és befedjük.Amikor a víz forrásnak indul,a gombócokat rárakjuk a konyharuhára és befedjük egy olyan tállal, ami a lábast jól beborítja,nehogy a gőz elillanjon.Tíz percig gőzöljük.Ha a fogvájóra nem tapad a tészta,a gombócok megfőttek.Locsoljuk vajjal és meghintjük dióval és porcukorral. |
Gyroszos hús:
A csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágom,beszórom Kotányi Görög sültek(gyros fűszersó)fűszerrel, grill fűszerrel,illetve oregánóval,pici sóval,borssal.Hagyom állni egy kicsit.Serpenyőbe olajat hevítek bele teszem a husit és fedő nélkül pirosra sütöm.Sültkrumplit adok hozzá.Paradicsomot,paprikát,uborkát kockáztam még mellé,amit leöntök joghurtos sali öntettel és chili szósszal.
|
RÉSZEGES SZILVALEKVÁR: 5 kg szilvát húsdarálón ledarálni. Forrástól számítva 45 percig kevergetve főzni. Ekkor beleteszünk 1 kg cukrot, 2 dl rumot, 5 csomag vaníliás cukrot. Kb. 5 percig forraljuk, üvegekbe tesszük, letakarjuk, szárazgőzbe.
CITROMOS RINGLÓDZSEM: 2 kg sárgaringló ( héja sárga kívülről, és ha jól emlékszem magvaváló) 2 db citrom, 80 dkg cukor.
A ringlót galuskaszűrőben 1 percre lobogva forró vízbe mártjuk. Héját lehúzzuk, kimagvaljuk. A jól megmosott citromokat kockára vágjuk és a ringlóhoz keverjük. Hibátlan zománcú edényben 15 percig forraljuk, hozzátesszük a cukrot, még 5 percig forraljuk. Szaliciles vízzel öblített üvegekbe töltjük, száraz gőzben hagyjuk másnapig. |
SAJTFELFÚJT: 3 dl tejföl, 4 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 dkg liszt, 5 dkg vaj, só, a forma kikenéséhez zsír, tetejére 5 dkg vaj.
Kikeverjük a tejfölt a tojássárgájával, a vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, két evőkanál reszelt sajtot, a tojáshabot. Sózzuk, és kizsírozott őzgerinc vagy kuglóf formában, vízfürdőben 45 percig sütjük. Tálra borítjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal. Párolt borsóval, karottával szép is, finom is. |
Kapros savanyú zöldbableves hidegen (mindmegettéről)
5 dkg póréhagymát megtisztítunk, félbe és karikákra vágjuk. 2 gerezd fokhagymát átnyomunk. 30 dkg vegyes sárga és zöld zöldbabot megtisztitunk, összedaraboljuk." evőkanál olajat megforrósítunk, megfuttatjuk a pórét, majd a fokhagymát beletesszük. Felöntjük 8 dl húslevessel (kockás is jó). Megsózzuk, beleteszünk 3 babérlevelet, a zöldbabot és 15 percig főzzük.Ügyeljünk hogy ne főjön szét. 2 dl tejfölt kikeverünk és mikor már majdnem puha a bab behabarjuk vele a levest. Ecettel és kaporral ízesítjük.
Hidegen tálaljuk.
TEJSZÍNES CUKKINILEVES
kb. 70 dkg cukkini harmadát kockákra, a többit szeletekre gyaluljuk. Hámozni nem kell. A kockákat félre tesszük. Közepes fej megtisztított összevágott hagymát 3 dkg vajon megpárolunk.Rátesszük a szeletelt cukkinit és először saját levében fedő alatt néhány percig pároljuk. Felöntjük 3/4 liter húslevessel. Kb 15 perc alatt puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk. Beletesszük a kockára vágott cukkinit és jó 5 percig főzzük.
Közben kaprot, petrezselyenzöldet, tárkonyt finomra vágunk, elkeverjük két tojás sárgájával, a tejszínnel és óvatosan belekeverjük a félrehúzott levesbe.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk szerecsendióval fűszerezzük.
Én picit megsavanyítom. |
Gombás hús majonézes salátával
A karaj hússzeleteket kiklopfolom, besózom, kicsit állni hagyom. Közben elkészítem a gombát: Egy közepes fej vöröshagymát olajon megdinsztelek, pirospaprikát rakok bele, erre a szeletelt gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, és fűszereket ( őrölt bors, bazsalikom, oregano), és egy kevés vizet öntök rá. Kicsit főzöm, a gomba hamar kész! Végül a sót is belerakom, és letakarom fedővel. A sóban állt hús szeleteket lisztbe rakom, majd, tojás, liszt és tej keverékében megforgatom, és olajban kisütöm.
A Jénay tál aljába kisütött hús szeletet rakok 1 sorba, rá a már elkészített gombából kanalazok minden szeletre, és utána hús, rá gomba, amíg el nem fogy. A tetején mindig gomba legyen! Végül alufóliával letakarom, és előmelegített sütőben 20-30 percig sütöm.
Köretnek hasábburgonya, vagy rizs tálalható.
Mi majonézes krumpli salátával szeretjük a legjobban: Enyhén ecetes, cukros vízbe belerakjuk az előzőleg karikákra szeletelt, besózott, citromlébe áztatott vöröshagymát, a karikákra vágott főtt krumplit és a kockákra vágott alma darabkákat a héjával együtt. Állni hagyjuk. Majd a salátáról leöntjük a levet, és majonézt öntünk rá jó bőségesen, és beleforgatjuk óvatosan.
|
Andi receptje:
Hústorta
Hozzávalók:
1kg csirkemellfilé,1csomag szeletelt bacon szalonna,szeletelt csirkesonka,liszt,4 db tojás,15-15dkg reszelt trapista és füstölt sajt,2dl tejföl,só,őrölt bors.
Egy tűzálló tálat szépen kibélelünk bacon szalonna szeletekkel úgy,hogy az edényen túllógjon,hogy később a rakottas tetejére hajtogassuk.A húsfiléket 4-5 dkg-os szeletekre vágjuk,sózzuk,borsozzuk.Lisztbe,tojásba majd a kétféle sajt keverékébe forgatjuk,egy sort a tálba rakunk.Erre néhány szelet sonka kerül,majd ismét a bundázott csirkemell következik.A rétegezés addig folytatódik amíg a hozzávalókból tart,de a tetejére hús kerüljön.A tejfölt rácsorgatjuk,a lelógó szalonnát ráhajtjuk.A jénai tetejét rátesszük,mert nagyon fröcsköl,közepes lángon sütjük.Amikor kihűlik deszkára borítjuk,szeleteljük és hidegen tálaljuk.
|
Gondaanyu: Báránytorta:
Hozzávalók 6 személyre: 1 csomag leveles tészta, 80 dkg friss spenót, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, a recept shitaket ír, petrezselyemzöld, 2 rozmaringág, 20 dkg rokfort tipusú sajt pl. márvány, 50 dkg darált báránylapocka, só, bors, 2 tojás, bő 1 dl tej, bő 1 dl főzőtejszín, 1 teáskanál currypor. Szárazbab a vaksütéshez.
A sütőt előmelegítjük. A spenótot blansírozzuk, hideg vízzel öblítjük, kinyomkodjuk, összevágjuk. A hagymát, fokhagymát kockára vágjuk,, a leveles tésztával kibélelünk egy formát, a kilógó részeket levágjuk, a többit hozzányomkodjuk az aljához és oldalához. Sütőpapírt és babot teszünk bele, 15 percig elősütjük.A gomba kalapját 4 felé vágjuk, a petrezselymet összevágjuk, a sajtot lereszeljük.
Főzőtejszint, tojást, tejet, sót, curryt, sajtot, petrezselymet összekeverünk. A húst forró olajon megpirítjuk, rá a gomba a spenót, hagyma, fokhagyma. sóval borssal fűszerezzük. Az elősütött tésztába tesszük a husost, ráöntjük a tojásos, tejes keveréket és a sütőbe visszatéva megsütjük. Kicsi hűlés után szeleteljük.
Nem olyan bonyolult megcsinálni, mint elolvasni. Én spenót helyett brokkolival és bárányhús helyett egyéb darálttal is csináltam |
Gondaanyu receptje:
Sörben pirított csülök:
A csülköt bőröstül kockákra vágjuk.1 nagy vöröshagymát fölaprítunk, olajon a hússal együtt megpirítjuk. 1 evőkanál liszttel meghintjük, tovább pirítjuk.Ráöntjük a sört, és az összes ízesítőket. Lefödve, kis lángon megpuhulásig pároljuk. Gyakran kevergetni kell. Ekkor tepsibe kell tenni és sütőben megpirítani. Burgonya illik hozzá köretnek. A fűszerek: 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, őrölt bors, 1 babérlevél, csipet cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, majoránna , só. Ez egy csülökről szól egy üveg sörrel. |
|