Témaindító hozzászólás
|
2005.11.30. 18:45 - |
Sajtos rúd
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 margarin, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis kávéskanál só, 1db (2 dl-es) tejföl, vagy tejszín.
Élesztőt a liszttel összemorzsolni, bele a tejföl (vagy tejszín)+ minden, 0,5 órát pihentetni.
+ 5 dkg rámával a kisodort tésztát megkenni, sajtozni, összehajtogatni. Fél cm-re sodorni. Tetejére tejjel elkevert tojás sárgáját kenni, reszelt sajttal megszórni, majd barátfüle szaggatóval csíkokat vágni. Utána lehet sütni előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréssel 18 percig.
|
[56-37] [36-17] [16-1]
Kèt másik recept:
Mazsolás Pie
30 dkg liszt, 5 dkg cukor 10 dkg hideg vaj, 8 dkg hideg margarin 3 –5 ek jeges viz.
Linzertésztát készíteni, fél órát a hütöben pihenteni, utánna kinyujtani, két pie-formába helyezni. 2 tojás dl tejföl 12,5 dkg cukor vaniliáscukor, csipet só, szerecsendió, 20 dkg mazsola.
A hozzávalókat jol összekeverni, az egyik tészta önteni és 190 fokon kb. 35 – 40 percig sütni.
Banánkrém Pie
A tészta másik felét szintén egy formába tenni és 190 fokon világosra elösütni. 1 cs. Vaniliapudding megfözve 1 ek Vaj 2 dl tejszin 3 banán
a banánokat vékonyra szeleteni, és a kihült tésztán elosztani. A puddingba belekeverni a vajat és langyosan a banánta önteni. A tejszint a cukorral és van.cukorral habbá vernie és a kész pie-re önteni. |
Fahéjas almás pite (Cinnamon Apple Pie)
Tészta:
20 dkg liszt, ½ tk só, 12,5 dkg vaj/margarin, viz
a hozzávalókból egy linzertésztát késziteni, és egy kerek piteformába belenyujtani, fél órára ahütöbe állitani.
Töltelék:
1 kg alma, 2 ek liszt, 2 tk fahéj, 5 dkg mazsola.
Az almát megtisztitani, és vékony szeletekre vágni, a többivel összekeverni, a mazsolát nem!
A tölteléket tésztára halmozni, középen magasabbra, a mazsolát rászorni.
Öntet:
1 tojás, 2 ek cukor, 250 g friss krémtúró
A toját a cukorral ahbosra keverni, a krémtúrót belekeverni.
A töltelékre önteni, hogy egyenletesen bevonja.
Szórás:
12,5 dkg liszt, 7,5 dkg dió vagy mogyoró (darált), 15 dkg barna cukor, 12,5 vaj (kis darabokban), 1 ek fahéj
A hozzávalókat robotgépben nagy fokozaton összekeverni, amig morzsás lesz (minél tovább keverjük, annál darabosabb).
Az öntet tetejére szorjuk és elömelegitett (200 fok, nem légleveréses) sütöben kb. 50 – 60 percig sütni. Ha nagyon sül, alufoliával letakarni és 180 fokra vissakapcsolni.
A pie-t egy óráig hülni hagyjuk utánna tálajuk. |
Sajtos rudacska
36 dkg lisztet morzsoljunk el 18 dkg rámával, aztán adjunk hozzá 18 dkg reszelt sajtot/ egy kis sajtot tegyünk félre a tetejére, szórásra/, fél kávéskanál sót, két tojássárgáját, egy csomag sütőport és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható legyen. Egy cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a félre tett reszelt sajttal, rudacskákra vágjuk, és 200 fokon sütjük. Ha nem fogyna el, akkor is nagyon sokáig dobozban eláll, és friss marad
|
Tavaszi szelet
20 dkg vaj 20 dkg porcukor 20dkg darált dió 10 dkg liszt 1 citrom reszelt héja és leve 5 tojás habja
Ezt összekeverni és lassú tűzön megsütni/ én 170 fok / és utána rátesszük a következő keveréket.
20 dkg cukor 5 tojás sárgája
ezt kikeverni habosra, rátenni a sült forró tésztára, ezzel visszatenni a sütőbe és lassú tűzön tovább sütjük / 150 fok /, míg aranysárga nem lesz.
Csokis diós torta
Tészta
5 tojás sárgája,
7 evőkanál cukor,
3 evőkanál dió,
4 evőkanál liszt,
fél mokkáskanál szódabikarbóna
7 tojás habja
20dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
2,5 dl rum ezt összekeverni
3 tojást,+2 fehérjét
30 dkg porcukrot
1 vaníliáscukrot
3 evőkanál kakaót felfőzzük /lábasba forrjon a víz, a tojásos lábas érjen a forrásba levő vízbe és gyakori kevergetéssel sűrűre főzzük/
30dkg vajat/rámát/ habosra keverünk, és ha kihűlt a fenti massza, akkor összekeverjük.
A tésztát három felé vágjuk : tészta, rumos dió és krém ezt ismételjük. A harmadik karikára csak csokis krém kerül.
|
Részeges Izidor: 6 tojásból piskótát sütünk. Kihülés után baracklekvárral megkenjük a tetejét. Feketekávét főzünk, cukrozzuk rummal ízesítjük, ebbe mártogatjuk a babapiskótát és a lekváros piskótára rakjuk. Krém: 4 tojás sárgáját 2odkg porcukorral kikeverjük, hozzáadunk 2o dkg vajat. A fehérjét gőz fölött 5 dkg porcukorral kemény habbá verünk, ha langyos, az előző krémhez keverjük. A kész krémet a piskótára kenjük, elsimítjuk és csokit reszelünk rá. |
4 felvonásos süti:
1felvonás:
6tojás sárgáját 3odkg porcukorral,12kanál vízzel jól kikeverünk,hozzáadunk 1 sütőporral elkevert 3odkg lisztet és szép sárgára sütjük. 2felvonás:
4dl tejben 4 kanál lisztet sűrű péppé főzünk,kihülésig keverjük.2odkg vajat 2odkg porcukorral habosra keverünk,adunk hozzá 1odkg darált diót és a kihült masszával összekeverjük és rákenjük a tészta tetejére.
3.felvonás:
6 tojás fehérjét 3odkg porcukorral 1cs.vaniliacukorral gőzön addig verjük míg jó kemény lesz,és a krém tetejére kenjük.
4.felvonás:
Csokit reszelünk rá,vagy csokival bevonjuk. Tortának is szoktam sütni,nagyon finom! |
Rétestészta készítése
50 dkg lisztet,egy diónyi zsírral elmorzsoljuk és 4 - 4,5 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk amig sima ruganyos lesz.Két cipóba osszuk tetejét langyos zsírral lekenjük és letakarjuk, 15 - 20 percet pihentetjük.
Egy nagy asztalt terítsünk le abrosszal hintsük meg liszttel, tegyük rá a tésztát, nyújtófával az asztal alakjára kezdjük nyújtani,majd a kézfej segítségével nyújtsuk tovább,mindaddig míg a tészta nyújtható.A tészta így hártyavékonyságú lesz a széleit leszedjük.
A tésztát meglocsoljuk olvasztott zsírral vékonyan ,de egyenletesen.A tészta egyharmad részét megszórjuk gyéren finom morzsával , rászórunk fél kg magozott cseresznyét, cukrot tetszés szerint,örölt fahéjat és az abrosz széleit felemelve feltekerjük rudakra vágjuk és zsírozott tepsire helyezzük,megkenjük zsírral a tésztát és készre sütjük.Sütölemezen még melegen megszórjuk porcukorral, és szeleteljük.
nyújtás
tészta feltekerése
|
Kakaós lepény
2db tojás,10dkg ráma,50dkg porcukor,4dkg kakaó,2.5dl tej,ezeket jó alaposan kikutyulni.Majd mehet bele megint 2.5dl tej,50dkg liszt,1csomag sütőpor.Ezeket együtt kikutyulni,mehet a zsírozott,lisztezett tepsibe.Lehet még beletenni mazsolát,aszaltszilva darabokat,aszalt sárgabarack darabokat. |
Hideg gyümölcsrizs
15 dkg rizs,5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor.2 dl vízben tesszük fel főni a rizst és amikor a vízet magába szívta,adjuk hozzá a tejet,vajat meg a vaníliás cukrot, és puhára főzzük, majd lehűtjük.
3 dl tejszínből habot készítünk, amit 5 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral ízesitünk.A kész tejszín 3/4 részét a lehűlt rizsbe keverjük a többit , majd diszitésre használjuk.1/2 kg friss gyümölcsöt előkészítünk és rétegezve rakjuk a rizsbe, apró csoki darabokat is szórhatunk a gyümölcs közé.A rétegezést gyümölccsel fejezzük be és tejszínnel díszitjük. Egy - két órára hideg helyre állítjuk.
A gyümölcsöt tetszőlegesen vegyesen használjuk,kimagvalva,levétől lecsorgatva,igény szerint cukorral meghintve.A recept szerint nem nagyon édes, én dupláztam a cukrot és pici sót tettem a rizsbe.
|
Sajtos csiga:
2 tojás sárgáját 2 dl tejföllel, 2 teáskanál sóval, 25 dkg margarinnal, 0,5 kg finomliszttel és 1 csomag sütőporral géppel bedagasztatjuk. Majd 2 részre osztjuk, és gyúródeszkán kb. 30 cm-es téglalapra nyújtjuk, megkenjük az alábbi töltelékkel: 12,5 dkg rámával 15 dkg reszelt sajtot jól elkeverünk, ezt rakjuk a tésztára, úgy feltekerjük, mint a bejglit. Ezután alufóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük. Ha jó kemény, akkor kb. gyufa szélességűre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon 15-18 percig sütjük.
|
Tejföltorta (Tupperware tortaformában készítettem)
Első réteg:
1csomag ALSA gyümölcs zselé elkészítve(eper,málna).
Második réteg:
-1csomag tejszínhabpótló port,3-4 evőkanál porcukrot 1.5dl tejben kemény habbá verni.
-2dl vizet 1 csomag étkezési zselatinnal(ízetlen) felfőzünk.
-a kemény habba belekeverünk 2dl tejfölt és a zselatint.Az egészet ráöntjük az első réteg gyümölcskocsonyára.
Hűtőbe tesszük egy órára,majd fogyasztjuk. |
Forgatott kókuszos:
Tészta:
30dkg cukor,2 egész tojás,8dkg vaj,3 kanál olvasztott méz, ezeket habosra keverni.Majd hozzá adok: 1.5dl tej,38dkg liszt,1csomag sütőpor vagy szódabikarbóna.Mehet is a zsírozott lisztezett tepsibe.
Forgatni:25dkg margarin,10 kanál tej,38dkg cukor,5dkg kakaó.Ezeket lassú tűznél felfőzni.Beleforgatni a süti kockákat.Majd kókuszozni.
|
VIZES PISKÓTA
4 egész tojás, 25 dk porcukor, 20 dk liszt, 8 ek víz, 1 késhegynyi szódabikarbóna.
Tojássárgáját 20 dk cukorral és 4 evőkanál vízzel 20 - 30 percig folyamatosan keverjük.A tojásfehérjét felverjük és utánna hozzáadjuk a másik 4 kanál vizet tovább verjük és még az 5 dk cukrot ezzel is még egy kicsit verjük .Lisztbe a szódabikarbónát elvegyitjük , a felét a tojássárgájához hozzákeverjük és a hab felét is, azután a többi liszt és lazán a maradék habot.Papirral bélelt tepsiben egyenletes tűznél sütjük mint a rendes piskótát.
|
Grillázskrémtorta
Hozzávalók:vízes,diós piskóta / 4 egész tojás,25 dk cukor, 10 kanál víz, 20 dk liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 5 dk dió/
A tojásságákat a cukorral, a dió és a víz hozzáadásával habosra keverjük, utánna a lisztet a szódabikarbónával apránként hozzászitáljuk, és a tojások habját könnyedén hozzákeverjük. Papirral bélelt tepsiben öntjük, és közepes tűznél kb.20 - 30 pecig sütjük.
Grillázskrém:
2 egész tojás, 4 tojássárgája, 25 dk cukor, 25 dk vaj, 10 dk dió, 1 csomag vaníliás cukor.
A tojást gőz fölött 15 dk cukorral, vaníliával sűrűre főzzük / az edény egy kicsit érjen az alsó lábasba a vízbe így gyorsabban sűrűsődik/, majd hűlni tesszük, a vajat habosra keverjük,majd a kihűlt krémet hozzáadjuk. 10 dk cukrot megpírítunk,hozzáadjuk a darált diót és sűtőpapírra kiborítjuk és ellapítjuk, és amikor megszilárdult, átdaráljuk, felét a krémhez adjuk. A tortát megtöltjük és bevonjuk. A maradék grillázzsal megszórjuk a torta tetejét és oldalát
|
Pilcher receptje:
Brownies(Stahl)
10 deka étcsoki 10 deka liszt 10 deka cukor 2 deka cukrozatlan kakaópor 1/2 tk sütőpor 2 tk nescafe 2 tojás szűk egy deci semleges ízű olaj 1 marék dióbél
Az étcsokit elvileg apró darabra kéne vágni, de én nagy lyukú reszelőn lereszelem. Összekeverem a száraz anyagokkal, az olajat a tojást és a kanálnyi vízben oldott kávét is külön összekeverem, és a két masszát össze.Tortformába teszem, megszórom durvára vágott dióval, (most elmaradt), és 180 fokon pontosan 18-20 percig kell sütni.
Érdemes ezt betartani, mert nagyon ki tud száradni. Akkor finom, ha kivételkor még képlékeny, lágy a tészta. A dermedő csoki majd öszetartja. Amúgy vékony, de nagyon kiadós, és finom
|
Pilcher receptje:
Pávaszem
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 3 tojás sárgája, 1 kk só, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 pohár tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, és három részre osztjuk. Mindhárom cipót téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük lekvárral (savanykás)a bal egyharmadot, és a jobb egyharmadot, megszórjuk cukros dióval, és feltekerjük úgy, hogy két ujjnyi a közepén maradjon.Ebbe a következő tölteléket tesszük: 3 tojásfehérjét kemény habbá verünk,15 dkg cukrot, és 1 csomag kókuszreszekléket adunk hozzá.A tészta közepébe halmozzuk, megkenjük tojással a tésztát, és forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Kétujjnyira szeleteljük, és porcukorral meghintjük.
|
Hájas tészta bármilyen süteményhez
70 dk liszt,40 dk tisztitott,darált háj,2 kanál tejföl,1 tojássárgája,1 kanál ecet/vagy 1 dl fehérbor/, 1 csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor, szódavíz vagy víz.
10 dk lisztet és a hájat összedolgozni és hidegre tenni.A többi anyagot lágy rétestésztának elkészíteni,jól kidolgozni és 15 percet pihentetni.Utánna a tésztát vékonyra kinyújtani és a lisztes hájat a tésztára kenni.Az egészet felcsavarjuk,majd lelapítjuk és téglalap alakúra nyújtjuk és négyszeresre hajtjuk, 20 percig hidegen pihentetjük, ezt még kétszer ismételjük, a csavarással együtt négyszer hajtogatjuk.
Hájas gyűrűhöz vékonyra nyújtjuk a tésztát és formával két fajtát készítünk. Minden másodiknak a közepét kisebb formával kiszúrjuk. A teli karikát vízzel megkenjük és rátesszük a kiszúrt karikákat.Még melegen töltjük a gyűrű közepét savanykás lekvárral és porcukrozzuk. Ezzel az eljárással emelkedik fel legszebben a hájas tészta.
Pogácsát is készíthetünk ebből a tésztából, de ekkor a tetejét kenjük tojással és sózzuk meg.
Forró sütőben sütjük/ én 200 fokon alsó,felső állás/
|
Főzött kekszes:
Hozzávalók: 30 dkg keksz, 20 dkg vágott dió, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, 1,5 dl tej, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaópor, kevés rum.
A tejet a cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a margarint, kakaóport a liszttel, és végül a törött kekszet a vágott dióval. Mintegy 4-5 percig kevergetjük, a tűzről levesszük, hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. Ezután henger alakot formálunk. Végül meghintjük kókuszreszelékkel.
|
Jázmin receptje:
Francia krémes
Tészta:
Hozzávalók:1 kg liszt (halasi félfogós lisztet használak mindenhez!) 1 kg finom érett háj, 4 tojás sárgája, 1 csapott ek. só, 1 evőkanál ecet hideg vízben elkeverve.
A hájat megdaráljuk.
A lisztből elveszünk kb. 15 dkg-ot, és a hájjal összegyúrjuk. A többi lisztet összegyúrjuk a tojássárgákkal, sóval, ecettel és annyi hideg vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Én géppel dagasztom meg. Mikor annyit pihen, hogy szép síma, kicsit kisodrom és a köközepére fektetem a hájat. Szépen becsomagolom, és sodrófával ellapogatva kinyújtom, majd felhajtogatom, és ismét ellapogatva kinyújtom. Ekkor kezdem a szépen négyszögletesre nyújtott tésztát hajtogatni, mint a leveles tésztát. Háromnszor kell hajtogatni, és közben fél órát pihentetni. Hideg helyen szoktam csinálni, általában a szuterinban, mert akkor mentesül a konyha a sok lisztes portól. A hajtogatás: először fentről 1/3-ot, majd lentről 1/3-ot, balról 1/3, jobbról 1/3. Nagy tállal, vagy konyharuhával kell letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje. Ebből az adagból kb. 10 lap lesz, tehát 5 borítás. Én leveles rétest is szoktam belőle csinálni. Gyorsan kienged, hamar kész, ha vendéget vársz. Túróval, meggyel, almával, dióval, mákkal. Persze a krémes a legfinomabb! Ha eladagolod, tupperba kell rakni, és mehet a fagyasztóba.
Sütés mindig két lap! Ha ráöntöm a fondánt, akkor szeletelem el a lapot, és teszem a krémes tetejére, utána szeletelem az egészet. Soha nem kockánként sütöm!
Krém:
1 liter tej + 2 dl, 6 tojás, 4 ek. liszt, 1 vanilia puding csak Oetkeres, 15 ek. cukor, 3 vanilia cukor
1 liter tejet felteszünk forrni 5 evőkanál cukorral, és 1 vaniliacukorral, vastag talpú edényben! 6 tojássárgáját kikeverünk 2 dl tejjel, beleteszünk 5 ek cukrot, 1 vaniliacukrot, a pudingot és a lisztet. A hat tojás fehérjét kemény habbá verjük, beleteszünk 5 ek cukrot és 1 vaniliacukrot, és tovább verjük keményre. Ha van maradék tojásfehérjénk, mehet bele 2-3 még. Szoktak a gyerekek is segíteni. Közben felforr a tej, beleöntjük a símára kevert tojássárgájás tejet, és sürü síma masszává forraljuk, nem főzzük, mert ha bugyog, akkor már kész is, és azonnal mehet bele tartaléklángon már a habbá vert fehérje. Óvatosan keverjük össze, persze a tűzön még. Ez kb. 30 mp. Látjuk, hogy milyen szépen megdagad a hab, megfő, és hogy tartja az egész krémet. És már mehet is rá a lapra, még így forrón. Lehet hidegen, udvaron is csinálni. Nem folyik a krém, szépen lehet kisímítani a tészta széléig. Nem szükséges a tepszi, lehet rögtön tálcára is tenni. Mikor meghűlt a krém, akkor teszek rá 4 dl tejszínt. Én ma már a Pluszból veszem csak, 1 karton, és mindig van otthon, nagyon jól verődik, nem szeretem a növényi tejszíneket!
A másik lapra el lehet már a krém előtt készíteni a fondánt, mert mire kész, addigra a fondan is szépen megköt.
Fondan: Késhegynyi nescafét feloldok 4-5 ek tejben egy edényben, lassú tűzön, majd hozzáöntök 20 dkg kristálycukrot, és tartalékon felfőzöm, teljesen tartalékon, hogy szép hólyagos legyen. Ez kb. 15 perc. Nagyon lassú tűzön, mert hólyagosodik és fut, ezért kell kevergetni is. Leveszem a tűzről, és hozzákeverek 2-3 diónyi Rama margarint. Ezzel jól kikeverem géppel, habverővel, amíg tejföl sűrűségű lesz. Kb. 1 perc. És már mehet is a lapra. Szépen elsímítjuk, és hideg helyen amikor megszilárdul, felkockázzuk. A felkockázott lap megy a tejszínnel megkent krémesre, és utána az egészet a kockák mentén ismét felvágjuk. Én a tejszínbe nem szoktam sok cukrot tenni, csak 2 habfixet, és 2 vaniliát. Viszont a krémbe finom a puding, mert szépen tartja a krémet, mint a zselatin.
Nekem ebből az adagból 24 nagy kocka lesz! Én nem szeretem, de szívesen és örömmel csinálom meg mindenkinek, aki kéri, sőt még lakodalomra is csináltam már. Frissen, ropogósan a legfinomnabb. Másnapra a tészta már megereszkedik
Ha a lapokat ha sütöd, késsel vagy villával meg kell szúrkálni, mert különben nem lesz egyenletes a felhólyagosodás.
|
Túrós sütemény:
Tészta: 6db tojássárgája,23dkg margarin,2dkg élesztő(másfél dl tejben futtatva),53dkg liszt,kis só,kis cukor.Összegyurni,2 részre osztani.
Töltelék: 75dkg túró,3ek.liszt,30dkg porcukor,2cs.vanilliacukor,reszelt citromhéj,6tojás fehérjét habosra verni.Ezeket összekavarni,rátenni az alsó kinyújtott tésztára,majd a másik tésztalapot is rátesszük.Megszurkáljuk villával és 3órát a tepsibe pihentetjük,majd sütjük.
|
|