Témaindító hozzászólás
|
2006.04.07. 08:33 - |
Gondaanyu receptje:
Sörben pirított csülök:
A csülköt bőröstül kockákra vágjuk.1 nagy vöröshagymát fölaprítunk, olajon a hússal együtt megpirítjuk. 1 evőkanál liszttel meghintjük, tovább pirítjuk.Ráöntjük a sört, és az összes ízesítőket. Lefödve, kis lángon megpuhulásig pároljuk. Gyakran kevergetni kell. Ekkor tepsibe kell tenni és sütőben megpirítani. Burgonya illik hozzá köretnek. A fűszerek: 1 evőkanál borecet, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, őrölt bors, 1 babérlevél, csipet cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, majoránna , só. Ez egy csülökről szól egy üveg sörrel. |
[29-10] [9-1]
Böbsi ! Ez a kenyérsütő gép tényleg megéri az árát ???? Érdemes vennem egyet ??? |
Itt annyi kaja van már fent, hogy egyszer ide ültetem a családot és kiválasztatom velük a heti menűt !!!!! :-) |
Böbsi!
Nyám-nyám-nyám ............ a gond csak az, hogy nekem nincs ilyen sütöm, viszont van Patakitálam. Az a jobb megoldás, vagy sima tepsibe fóliával letakarva is jó?
ya, és nálunk egy fő nem tudja megnyalni mind a 10 újját, max kilenc és felet :-))))) |
Piki!
Pulyka szárnya vagy combja, elkészítés előtt 1 2 nappal befüszerezzük.
Késsel bemetszéseket csinálok, és fokhagyma szeleteket és bacon csíkokat dugok bele. Utánna sült csirke fűszerrel jól bedörzsölöm. Egy kevés olajjal megspriccelem, és 1-2 napig a hűtőbe rakom.
Hogy jó puha szaftos legyen a húsink, a titka a sütés: Nekem van egy kacsa sütő tepsim, fém, ezt használom, de nagyon jó a római tál is!
A tepsit kizsírozom, és pulykát beleteszem, bele öntök egy kevés vizet, letakarom, és kb 3 órát sütöm. Végig fedő alatt, vigyázva hogy a víz ne párologjon el mert akkor hamar kiszárad a hus, persze a sütés befejeztével víz ne maradjon alatta.
Sütés: hő.lég. 175-190 fok 2-3 óra |
Szia Böbsi! :-)
Persze, hogy érdekel ! Hogyan kell finomra készíteni ? |
Piki!
Ez nagyon jól hangzik!! Látod fő hogy elfogyott, az hogy mikor az oly mindegy! :-)))
De a srácoknak mi volt a baja a pulykával, első alaklommal? Talán sokat csináltál? Ha érdekel leírom én hogy készítem a pulykát hogy puha omlós legyen, nyam! :-))) |
Tölem aztán receptet ne várjatok, de azt azért elmesélem ma mit készítettem ebédre.
Tegnap sütöttem pulyka combokat, Megtűzdelve szalonnával. Persze, hogy nem fogyott el. Gondoltam ma kicsit megvariálom. Összeszeltem mindenféle salátának valót amit itthon találtam, aztán nyakon borítottam egy olyan zsacskós fokhagymásizű salátaöntettel amit joghurttal kellett kikevernem, de miível a fiúk szeretik a kicsit csipős ételt ezért raktam bele egy kevés csípős pirosranyat. Sütöttem krumplit, kiszedtem a tányérokra , rászeltem kisdarabokban a húsit, majd nyakon öntöttem ezzel a salátával. nyám-nyám.......... nagyon finom volt ........... most viszont elfogyott az összes..........ezért bocsi de nem tudok kostolót küldeni :-)))) |
STRUCC STROGANOFF MÓDRA 1 kg húst csíkokra vágunk és bepácoljuk Kotányi steak és sülthús keverékkel, őrült tarkaborssal és fehérborral. Min. 12 órát így hagyjuk.
A pácolt husit vajon hirtelen 5 percig sütögetjük. Kiszedjük, egy fej apróra vágott hagymát meg 1/2 kg szeletelt gombát megpárolunk a helyén. Sózzuk, borsozzuk, mustárt, paradicsompürét, húst vissza, fehérborral felöntjük, puhára főzzük. Krokettal tálaljuk. Eredetileg liszt is van írva, de nekem jó sűrű lett a szaftja és nem tettem bele. Marha, borjúhússal szerintem ugyanilyen jó. |
Mákos krumplisaláta
1 kg krumpli
½ fej endiviasaláta (vagy más keményebb zöldsaláta)
30 dkg kolozsvári szalonna
1 tk só
1 ek cukor
2 tk mustár (nem túl csipös)
2 ek olivaolaj
borecet
1 ek olaj
2 ek mák (darálatlan)
A krumplit hajában megfözzük, meghámozzuk és 3 – 5 mm-es szeletekre vágjuk.
Közben az endiviát megmossuk, elöször hosszában 2 cm- es csikokra vágjuk, majd keresztben 1 cm-re.
A sót, cukrot, mustárt, olivaolajat és ecetet összekeverjük, az endiviára öntjük és fél órát pihentetjük, közben néha megkeverjük.
A krumpliszeleteket és az endiviasalatát óvatosan összekeverjük.
A szalonnát 1 cm-es csikokra vágjuk, egy serpenyöben az olajban pirosra sütjük. Ha már szépen szinesedik, a mákot hozzáöntjük és még pár percig sütjük.
A krumpli-saláta keverékhez öntjük és azonnal tálajuk.
Kicsit furcsának hallatszik, de meglepöen finom. (Még én is szeretem, pedig egyébként nem eszem meg a mákot)
|
Rizssaláta
Tegnapról maradt párolt rizs (vegyes zöldséggel együtt csináltam), ahhoz
4 TV paprikát és egy kisebb hagymát csikokra vágok, megsózom,állani
hagyom egy kicsit, azután ecettel, kevés cukorral és 2 EK olivaolajjal
salátát csinálok (lehet hozzá még kevés fokhagymát is tenni) és kb fél
órát állni hagyom. 200 g gépsonkát szintén csikokra vágok.(Lehet még kockára vágott sajtot is hozzákeverni.) Az egészet
összekeverem és legalább egy órára a hütöbe teszem, néha megkeverem.
Mi nagyon szeretjük, men kell vele sok idöt tölteni és a maradék rizs is elfogy |
Valódi Bolognese-mártás: egy olasz szakácstól
30 dkg sovány marhahús (szegy, borda)
15 dkg nyers szalonna (nem füstölt, nem vagy alig sós)
5 dkg sárgarépa
5 dkg zellerszár
5 dkg hagyma
2 dkg paradicsompüré
1 dl fehérbor
2 dl tej
1 tk vaj
1 ek olivaolaj
1 – 2 dl zöldségleves
A répát, zellert, hagymát, szalonnát finomra vágjuk, a vaj-olaj keveréken megizzasztjuk. A finomra darált marhát hozzáadjuk és jól átpiritjuk.
Felöntjük a fehérborral és addig fözzük, amig a bor elpárolog.
A paradicsompürét kevés vizzel (vagy zöldséglevessel) higitjuk, a húshoz adjuk és néhány órán (minimum 3 óra!) át párloljuk fedö alatt
A tejjel felöntjük és még egy ideig fözzük.
Ha kivánjuk, kevés sóval, borssal izesithetjük, de legtöbbször fölösleges.
NEM TÉVEDÉS, nem kell bele semmi füszer!
Ezt a mártást csak metélt tésztához tálalják, spagettihez más jár. |
CÉKLA-ALMA saláta: egyforma nagyságú , mennyiségű céklát és almát lereszelek, ízlés szerint meglocsolom citromlével, megszórom cukorral, meghintem vágott mentalevéllel. |
HIDEGEN TÖLTÖTT PAPRIKA: Hozzávalók: 4db közepes paprika,15dkg gyulai kolbász(apróra darabolva) 1odkg reszelt sajt,1 csomag petrezselyemzöld, 5dkg vaj, 1 csomag apróra vágott snidling, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál só. A hozzávalókat összekeverjük és beletöltjük a paprikába. Lefóliázva a hűtben állni hadjuk. Alapos hűtés után kiválóan szeletelhető, díszithetünk vele hidegtálakat, de szendvicsre és piritóssal is nagyon finom. |
MÁJPÁSTÉTOM :Hozzávalók:6odkg lapocka vagy dagadó,3odkg húsos szalonna (toka vagy hasaalja),3odkg sertés máj(de jó a csirkemáj is), 5db főtt tojás,3db áztatott zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld. A húst és a szalonnát pörköltnek (kevés lével) felkészítem.(a májat a főzés befejezése előtt kb. 1o percel rakom bele) Amikor kihűlt kiszedem a pörköltléből és a többi hozzávalóval húsdarálón ledarálom. A pörköltléből is hozzákeverek néhány evőkanállal.Olyan legyen az állaga,hogy könnyen kenhető legyen.Ízlés szerint fűszerezem sóval, borssal,végül belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet, tepsibe vagy jénaiba rakom és a sütőben jól átsütöm. Reggelire,vacsorára pirítóssal igen finom. |
Székely almáshús
Hozzávalók : 1 kg rövidkaraj, 1 kk vaj, 4 alma, 1 kk liszt, só, tárkony. A vajat megforrósítjuk, átsütjük a húst, sóval, apróra vágott tárkonnyal ízesítve, kevés vízzel puhára pároljuk. Ha puha, körülrakjuk a cikkekre vágott almával és lefedve, 5-10 percig pároljuk. A hús kiszedjük, felszeleteljük köré halmozzuk az almaszeleteket. A lisztet egy kevés vízzel elkeverve besürítjük a hús levét és a húsra öntjük. Körítése párolt rizs. |
Pálfi sertésborda
1 kg sertéskarajt besózunk és lisztben megmártunk. Egy ek zsírban hirtelen kisütjük a hússzeleteket és ki-szedjük. A zsírban mepirítunk egy fej apróra vágott hagymát és negyed kg leveszöldséget és a húst visz-szatéve 1 dl bort öntünk rá. Kuktában 25 percig föz-zük. Egy kis liszttel behabarjuk. Mustárral, cukorral, sóval, borssal és citromhéjjal füszerezzük. Legvégén belefözünk 10 dkg zöldborsót. Rizzsel körítve tálal-juk. |
Savanyú máj (régi kiskunhalasi recept) 500 g sertéscombból sürü paprikást fözünk. Amikor félpuha, hozzáadunk 400 g megabált, csikokra vágott májat. Zöld paprikával, paradicsommal, borssal ize-sitve puhára fözzük. 6 fej vöröshagymát karikákra vágva sós-ectes-cukros vizben megfözünk. Fött bur-gonyával tálaljuk |
Sörös pecsenye (flamand ételkülönlegesség)
Nagyobb kockákra vágunk 800 g marhahúst, és 1 ek olajon kissé megpirítjuk.Egy másik edényben 2 ek o-lajon, üvegesre párolunk 2 vöröshagymát, meghintjük 1 ek cukorral, és addig pirítjuk, míg a cukor világos-barna nem lett. Felengedjük fél üveg sörrel, pár per-cig forraljuk, hozzáadunk 1 ek enyhe ecetet, és bele-rakjuk a megpirított húst. 1 ek mustárral, sóval, kevés kakukkfüvel, 1 cs. petrezselyemzölddel és 1 babérral ízesítjük, és tehetünk bele 2-3 borókabogyót is. Annyi sört adunk hozzá, hogy a húst ellepje, és fedö alatt, lassú tüzön puhára pároljuk. Vajas galuska, spagetti a hozzáillö köret. |
OLASZ ZÖLDSÉGLEVES:(Gyorsan elkészíthető) 1 fej hagymát olajon megpirítunk,paprikát teszünk bele.1/2kg kelkáposztát felszeletelünk és a hagymával addig párolunk míg össze nem esik.Rakunk hozzá sárgarépát,zöldséget,karalábét(húsleves zöldség).Ízesítjük majorannával,borssal,delikáttal,1db Knor húsleves kockával,2 cikk fokhagymával.Mikor elkezd puhúlni a zöldség,beletörünk 1/4 csomag spagetti tésztát.Reszelt sajttal tálaljuk. |
Vadas (Kuktába készítem)
hozzávalók:
Zsír,1 fej hagyma,2 db sárgarépa,1db petrezselyem gyökér,4-5 babérlevél,só bors,60-70dkg kockára vágott sertéshús,pici cukor,2-3ek tejföl,mustár.
A zsírt beletesszük a kuktába,ebbe bele megy az apróra vágott vöröshagyma,karikára vágott répa,zöldség,babérlevél,só bors.Kicsit dinszteljük,majd beletesszük a húst és felöntjük egy pici vízzel.Ez így fő vagy 50 percig a kuktában.Ha kész szétválogatjuk a húst a zöldségektől,kiszedjük a babérlevelet az már nem kell.A zöldséges levet botmixerrel összeturnixoljuk,teszünk bele mustárt,cukrot,tejfölt és beletesszük a húst is és még összefőzzük egy kicsit.Ha véletlenül sok a lé én szoktam egy kis étkezési keményítőt vagy lisztet belekeverni,így sűrűbb lesz a mártásom.Csőtésztával tálalom.
|
|