Ciabatta (olasz kenyérféleség)
Ciabatta
Első lépésben kovászt kell készíteni ami,
7 gr friss élesztőből
2 dl vízből és 35 dkg átszitált Bl 65-ös, vagy Bl 80-as lisztből készül.
Gyúrjuk át szép simára, és 12-15 órán keresztül hagyjuk,. ez idő alatt megkel, összeesik, aztán felhasználható.
A következő lépés hozzávalói:
15 gr friss élesztő
4 dl langyos víz,
60 ml langyos tej
50 dkg liszt
2 kiskanál só,
3 ek olívaolaj.
Az élesztőt kevés vízzel feloldjuk, majd a többi vizet is hozzáöntjük.
Ezt a kovászhoz keverjük, hozzáadjuk a tejet, az átszitált lisztet, és kézzel jól kidagasztjuk, (kb 10 perc) puha, nokedli szerű tésztát kapunk.
Dagasztás után belerakjuk a sót és az olajat és még tovább dagasztjuk.
Folpack fóliát kiolajozunk és letakarjuk vele. Másfél két órán át hagyjuk kelni.
Harmadik lépésben a sütő legnagyobb tepsijét jól kiliszteztem, és kiborítottam a tésztát.
Kézzel négyzet alakúra húzogatjuk és egyharmadát behajtogatjuk, majd rá a másik harmadot.
Ezt a csíkot még félbehajtjuk. Háromnegyed óra múlva megismételjük.
Kelesztés után, hosszában egy jó éles késsel elvágtam és megcsavargattam, mint a gyökér kenyeret.
Még 20-30 percet hagytam pihenni.
Előmelegített 240-250 fokos gőzös sütőben 30 percig sütöttem.
Az utolsó 10 percben kivettem a vizet az aljáról és befejeztem a sütést.
|
Nagyon guszta ez e kenyér!
Volna egy butuska kérdésem. Az élesztőt csak feloldjuk vízben, nem kell melegíteni? Köszi!