Zabpelyhes rozsos zsemle
Zabpelyhes rozsos zsemle Moha receptje alapján
10 dkg fehér kenyérliszt BL 80
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg zabpehely (aprószemű)
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
280 ml víz
150 g kefir
2 púpos teáskanál só
1 teáskanál barnacukor
1/4 teáskanál őrölt kömény
50 ml olaj
csipet aszkorbinsav
2 dkg friss élesztő
tetejére: 1 tojás fehérje,zabpehely, magok
Az öregtésztát, a többi hozzávalóval dagasztógépbe rakjuk, és jól kidolgozzuk. Kelesztő tálba 20 percet pihentejük,
utána lazán átnyomkodjuk és további 35-45 percet kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkára borítjuk és kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
Lekenjük a teáskanál vízzel elkevert fehérjével és megszórjuk zabpehellyel és napraforgómaggal
Pizzavágó koronggal,vagy egy éles késsel 20 kockára vágjuk és sütőpapíros tepsire tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200-210 fokra, 30 perc kelesztés után alaposan megspricceljük vízzel,
majd kb.25 perc alatt megsütjük a zsemléket
|