| 
 Fűszeres sajt  2013.11.24. 16:26 
	Fűszeres sajt (45-50 dkg sajt) 
	  
	A receptet a neten találtam és ott trapista sajt néven szerepelt. Kemény sajt, j ól reszelhető, és fűszerezhezhető! 
	Hozzávalók: 
	Alap recept: 
	1 l házi zsíros tej. 
	50 dkg tehéntúró, ha lehet házi de boltival is elkészíthető. 
	6 dkg vaj 
	1 kávéskanál szódabikarbóna 
	1 púpozott  kávéskanál só 
	  
	Én ehhez a sajthoz raktam 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és metélőhagymát. 
	  
	A tejet a túróval forrásig főzzük. Nem forraljuk, csak átmelegítjük.  
	Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt,  majd egy sűrű szitán és benne egy tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük a keletkezett savós túrót.  
	  
	A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe és hozzáadjuk a vajat,  szódabikarbónát,  sót,  jól összekeverjük.  
	  
	Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük,  míg nyúlóssá, 
	csomómentessé, egyneművé válik.  
	  
	Ha fűszeresre szeretnénk a végén hozzáadjuk a fokhagymát és az apróra vágott metélőhagymát is.  
	  
	Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük,  jól összenyomkodjuk,  
	hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit.  
	  
	Amikor langyos, kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja.  
	  
	Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. 
	  
	Másnap a hűtőbe tesszük, én még 1 napig nem nyúlok hozzá, akkor lesz igazán finom, és beérnek az ízek! 
	  
	  
	  
	  
	  
	  
	 |