Fűszeres sajt
2013.11.24. 16:26
Fűszeres sajt (45-50 dkg sajt)
A receptet a neten találtam és ott trapista sajt néven szerepelt. Kemény sajt, j ól reszelhető, és fűszerezhezhető!
Hozzávalók:
Alap recept:
1 l házi zsíros tej.
50 dkg tehéntúró, ha lehet házi de boltival is elkészíthető.
6 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Én ehhez a sajthoz raktam 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és metélőhagymát.
A tejet a túróval forrásig főzzük. Nem forraljuk, csak átmelegítjük.
Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán és benne egy tiszta konyharuhán keresztül leszűrjük a keletkezett savós túrót.
A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe és hozzáadjuk a vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük.
Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá,
csomómentessé, egyneművé válik.
Ha fűszeresre szeretnénk a végén hozzáadjuk a fokhagymát és az apróra vágott metélőhagymát is.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk,
hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Amikor langyos, kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja.
Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen.
Másnap a hűtőbe tesszük, én még 1 napig nem nyúlok hozzá, akkor lesz igazán finom, és beérnek az ízek!
|