Magvas kenyér
Magvas kenyér (Limara receptje alapján)
Hozzávalók:
Kovász:
20 dkg Bl 80-as kenyérliszt
2 dl víz
2 dkg élesztő
mokkáskanál cukor
A hozzávalókat főzőkanállal összekeverjük, majd letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakát vagy 5-7 órát állni hagyjuk.
A kenyér hozzávalói:
20 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
75 gr Bl 80-as kenyérliszt
1,5 dl víz
1 teáskanál méz
75 gr magkeverék (len, napraforgó, szezám, tökmag) + a tetejére szórjunk egy keveset
50 gr zabpehely
25 gr korpa (15 gr zabkorpa, 10 gr búzakorpa)
2 csapott teáskanál só
1 evőkanál olaj
A kenyér hozzávalóit, kovásszal együtt dagasztógépbe rakjuk és jól kidolgozzuk! A tészta kissé ragacsosabb lesz mint a fehér kenyér tésztája.
1 órát kelni hagyjuk, utána lazán átgyúrjuk és sütőformába rakjuk.
A tetejét szórjuk meg magokkal. Én sütőfóliát is használtam, így a kenyér héja ropogósabb lesz..
Előmelegített sütőben: 220 fok 15 perc végül 200 fok még 35 percig sütjük.
|