Fehér kenyér kovásszal
Fehér kenyér kovásszal
Hozzávalók:
Kovász:
20 dkg kenyérliszt
2 dl víz
2 dkg élesztő
mokkáskanál cukor
Ezt előző este összekeverjük szobahőmérsékleten hagyjuk állni.
Kenyér hozzávalók:
Az előző este elkészített kovász
30 dkg kenyérliszt
10 dkg Bl55 finom liszt
10 kg fehér tönkölyliszt
3 dl kefir + - 1-1 kanál (2 dl kefir 1 dl víz)
1 csapott teáskanál síkér
1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav
2 csapott teáskanál só
2 evőkanál olaj
A hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk és rugalmas tésztát dagasztunk. Kelni hagyjuk kb 40 percet. Lazán átgyúrjuk és újabb 1 órát kelesszük.
Újból óvatosan átnyomkodjuk és kenyér formára alakítjuk. Jénaiba rakjuk és kb 1 órát kelesszük, sütés előtt a tetejét pengével bevágjuk.
Ha nincs jénai (8 l-es) (fedővel) akkor sütőzacskót használjunk.
Előmelegített sütőben 240 fok 1 órát. Az utolsó 20 percbe vegyük vissza 220 fokra.
|
Megsütöttem ezt a kenyeret. ISTENI! Mindig ezt fogom sütni.