Fehér cipók
Fehér cipók (recept: Barbett )
Hozzávalók:
60 dkg BL 80-as liszt (ebből 10 dkg fehér tönköly liszt)
2,8-3 dl tej-víz keveréke
3 dkg élsztő
2 tk só
1 kk cukor
2 ek olaj
fél mokkáskanál aszkorbinsav
1.
Az élesztőt 2 dl folyadékkal , cukorral és 20 dkg liszttel jól elkeverjük. (A lisztet a 60 dkg-ból vegyük el)
Hagyjuk letakarva 1/2-1 órát hogy szépen megkeljen és utánná kissé vissza essen. (Az idő hossza melegtől függ )
Ezt a műveletet előző nap is megcsinálhatjuk este. Másnap reggel lehet hozzá látni a kenyér készítéshez.
2.
Az élesztős keveréket a dagasztógépbe rakjuk a többi hozzávalóval együtt, és egy rugalmas tésztát gyúrunk.
3.
Letakarva 30-40 percet kelesszük.
4.
Lisztezett deszkán lazán átnyomkodjuk a tésztát és letakarva még 40-50 percet kelesztem.
5.
Ha meg kelt óvatosan kétfele vágom és óvatosan cipóvá formázom. Jénai alsó részébe sütőpapírt rakok és megfelelő távolságra elhelyezem a cipókat. Letakarva újból kelesztem 40-60 percet.
Én egy 8l-es nagy jénaiban szoktam sütni, fedővel. Ha nincs és szeretnénk hogy cserepes ropogós legyen a héja, süssük sütő zacskóba.
6.
A kenyér tetejét sütés előtt pengével megvágjuk, megspricceljük a jénai felső részét egy kis vizzel és lefedjük.
7.
Sütés előmelegített forró sütőben sima sütés: 230 fok 50-55 perc fél óra után vissza venni 210 fokra.
|
szeretném megkérdezni,hogy sima gázos sütőm van, abban is meg lehet
sütni ezekkel a paramétarekkel, vagy csak hőlégkeverésesben.
válaszodat előre is köszönöm, további szép napot üdv csupata