Szabolcsi töltött káposzta
2010.09.12. 11:42
Szabolcsi töltött káposzta
Hozzávalók:
1 fej édeskáposzta
60-70 dkg darálthús
60-70dkg rizs
1 fej vörös hagyma
2 gerezd zuzott fokhagyma
2 evőkanál + 1 dl sürített paradicsom
1 egész tojás
kevés pirospaprika, só, bors, vegeta
1-2 szelet füst szalonna, zsír
1. A káposztát megabáljuk.
Annyi ideig főzzük, hogy a keményebb része roppanos maradjon, (ne legyen kemény) Ez kb 15-30 perc
2. Közben ellkészítjük a káposzta töltelékét.
A hagymát kockára vágjuk és kevés zsíron megdiszteljük, belerakjuk a darálthúst fehéredésig pirítjuk, utánna a fokhagymát, fűszereket, 2 evőkanál paradicsompürét végül a rizst.
Ha kihűlt, bele keverjük a tojást.
3. A megfőtt káposztát, leveleire szedjük és a vastagabb végét lecsipjük és félre tesszük. A levelekbe kb 1 evőkanálnyi tölteléket teszünk és feltekerjük.
4. A lábosba rakjuk a füstölt szalonnát, utánna a káposzta vastagabb részeit, amit előzőleg apróra vágunk. Utánna jöhetnek a gombócok egymás mellé sorba..
Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, picit sózhatunk.
Keresünk egy strapabíró tányért amit a tetejére teszünk, hogy lenyomja a gombócokat.
Fedő alatt 20-25 percig lassú lángon főzzük.
5. Közben 1 dl sürített paradicsomot kevés vízzel elkeverünk. Egy lábosba kis rántást csinálunk (zsír 1/2 csapott evőkanál liszt) és ráöntjük a paradicsom levet.
6. 20-25 perc elteltével levesszük a tányért, és ráöntjük a káposztára a paradicsomos levet, hagyjuk tovább 20 percig főni.
Ha elkészült félre húzzuk, és fedő alatt hagyjuk állni még 15 percig
|