Fűzfagomba fasirt
2009.02.12. 18:30
Ha fűzfagombát szedünk, vagy vásárolunk piacon mindig figyelmesen nézzük meg hogy a fás vagyis tapló gombát ne vigyük haza. Ami fogyasztható az a zsenge, nagyon puha (rántani) vagy ami ettől kicsit keményebb gomba. (fasirtnak)
Fűzfagomba fasirt.
A recept nem pontos, de talán nem is lehet pontos mennyiséggel leirni, mert ezeknek a gombáknak elég nagy a víztartalma. A liszt és a zsemlemorzsa mennyiséget ennek alapján kell adagolni.
A fasirt kb 1 kg gombához.
2 fej hagyma
1 mokkáskanál majoranna
só
bors
pici vegeta (a vegetával óvatosan)
1 mokkáskanál pirospaprika
fokhagyma 2-3 gerezd
2 nagyobb tojás vagy 3 kicsi
petrezselyemzöld
kb 2 evőkanál liszt
zsemlemorzsa + a fasirtok panirozásához.
A gombát gondosan megtisztitjuk, és enyhén sós, forrásba lévő vizben kb 5 percig főzzük.
Kivesszük jól lecsurgatjuk, megvárjuk míg kihűl és húsdartálón ledaráljuk.
A hagymát kockára vágjuk és kevés zsíron megdinszteljük, belerakjuk a zuzott fokhagymát pirospaprikát és rögtön félrehúzzuk.
A dinsztelt hagymát is belerakjuk a húsdarálóba és ledaráljuk.
..ezt a masszát fűszerezzük
só
bors
majoranna
vágott petrezselyemzöld
pici vegeta
tojás
..a 2 evőkanál liszt
..és annyi zsemlemorzsa, hogy puha könnyen fasirtá formázható gombocókat tudjuk készíteni.
A fasirtokat zsemlemorzsába hempergetjük.
A sütés forró olajban, és gyorsan kell sütni! Sütéskor egy lapátot és egy villát használjunk hogy könnyen meg tudjuk fordítani a fasirtokat, és ne essen szét.
Ezek omlós, puha fasirtok lesznek.
A fűszereket jól el kell találni, de aki gyakorlott háziasszon nem hiszem hogy nagy feladat lenne.
Még valami...
Én mindig csinálok egy próba sütést, ha nem esik szét a fasirt sütés közben mehet a többi is, ha igen akkor még egy tojás és kevés liszt kell hozzá.
Egy pár képpel szeretném megmutatni hol is terem ez a nagyon finom gomba..
|