Bakonyi sertéstokány
2009.02.12. 18:27
Bakonyi sertéstokány
Hozzávalók:
60 dkg karaj csont nélkül vagy lapocka
10dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
egy kevés olaj vagy zsír
1 nagy fej vöröshagyma
50 dkg gomba (több féle is lehet)
őrölt bors
esetleg só
ételízesítő (ha kell)
késhegynyi pirospaprika
2 dl tejföl hozzá kb 1 evőkanál lisz a habaráshoz
A sertéshúst hosszúkás csikokra, a szalonnát kockákra, a gombát nagyobb szeletekre, a hagymát finomra vágjuk.
Az edényben a szalonna zsírját alacsony fokozaton kiolvasztjuk. (Ha kevésbé zsíros, egy kis zsiradékot még tehetünk hozzá.)
Mikor kezd pirulni, beletesszük a vágott hagymát. Egy kicsit dinszteljük, majd beletesszük a felvágott húst. Gyakori kevergetés mellett fehérre sütjük.
Ha már néhol kezd barnulni a sütéstől a hús, akkor beletesszük a gombát, majd borsozzuk. (Ha kell, ilyenkor még lehet sózni, attól függ, hogy milyen sós volt a szalonna ) Jól összeforgatjuk az egészet, és fedő alatt pároljuk tovább. Ha a gomba és a hús megpuhult, behabarjuk. Ha sok szaftot szeretnénk, akkor tegyünk bele előtte vizet is.
Végül a tejfől és a liszt keverékével behabarjuk/sürúsítjük.
Galuskával, tésztával, kínáljuk.
Vajgaluska
1 egész tojás
5 dkg vaj
5 dkg liszt
pici só
Összekeverjük és a hűtőben 15 percig pihentetjük, végül kiskanállal a forrásban lévő vizben szaggatjuk. kb 5 percig főzzük.
Ehez az ételhez dupla adgot csináltam.
|