Töltött káposzta
2009.02.12. 17:20
Töltött káposzta5-6 főre
1 kg savanyú káposzta
50 dkg darálthús
1 db kissebb hátsó füstölt csülök (áztatva, kockára vágva)
10 dkg rizs
2 e.k zsír
3 közepes fej vöröshagyma
szalonna
2 db tojás
2 ek liszt
4 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
vegeta
majoranna, őrölt kömény
só, bors
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát lereszelve a darálthúshoz adjuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, belerakjuk a savanyú káposztát és felöntjük annyi vizzel hogy ellepje. Hozzá rakjuk a kockára vágott csülköt, és főzzük kb 1 óráig. (ha füstölt áztassuk be egy éjszakát)
Közben elkészítjük a gombócokat.
4. A darálthúshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, 1 mokkáskanál vegetát és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát hűtőbe rakjuk amíg a káposztát előfőzzük.
Arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük. Ha van káposzta levél, akkor a gombócokkal együtt főzzük a káposztát. Nem kell előfőzni.
A levélnél, hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük.
A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1,5-2 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
Ha nincs levél, akkor 1 óra elteltével a gombócokat hozzárakjuk a káposztához és tovább főzzük kb 1,15 percig.
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
|