Szekszárdi sertésborda
2009.02.12. 17:10
Szekszárdi sertésborda
60 dkg sertésborda,
3 evőkanál olaj,
5 dkg liszt,
5-10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg sárgarépa,
15 dkg petrezselyemgyökér,
40- 50 dkg burgonya,
1 zöldpaprika,
1 fél piros husú paprika
1 paradicsom,
1 nagyobb vöröshagyma,
4 dl Szekszárdi Cabernet,
só,
pirospaprika
|
Elkészítése:
A jól kikloffolt, megsózott sertésbordákat lisztben forgatjuk, és mindkét oldalukon kb. fél percig sütjük.
A hússzeleteket kivesszük az edényből, félretesszük.
A visszamaradt olajban a kockákra vágott füstölt szalonnát megtisztított apróra vágott vöröshagymával aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, s a vörösborral és kevés vízzel felengedjük.
Az elősütött bordákat a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel együtt a szalonnás, hagymás, boros lében sütőben, jénai vagy tepsiben, fólia alatt tizenöt percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott burgonyát, a feldarabolt zöldpaprikát,piros husú paprikát – a kockákra vágott paradicsomot csak akkor, amikor a hús már majdnem egész puha.
Készre párolás előtt egyszer-kétszer megkeverjük, nehogy a hús a liszt miatt lesűljön. (de óvatosan)
Sütés: hő.lég. 1-1,5 órát, 190-200 fok.
|
|