Mézes puszedli
Mézes puszedli (Bilonka)
3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. A mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez.
Belekeverünk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket....
2 teáskanál vaníliás cukrot,
1,5 teáskanál őrölt fahéjat,
1/2 teáskanálnyi őrölt szegfűszeget,
1/2 teáskanál őrölt gyömbért.
60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.
A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük! Másnap formázható!
A sütés: golyócskákat formálunk. Viszonylag egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedegetjük a tésztamasszát.
170 fokon 10-12 perc alatt megsül.
A kimaradt 3 db tojásfehérjéből habot verünk, 25 dkg porcukorral tovább verjük. (A cukrászmester tanácsa: 1 tojásfehérjéhez 9 dkg cukor.) Most lehet a habba a forró puszedliket beleforgatni, utána sütőpapírra szedni, szárítani.
|