Túros-sajtos leveles pogácsa
Hozzávalók:
1 dl tej
1 csapott ek cukor
3 dkg élesztő
25 dkg kemény maragarin
1 dl tejfől
2 tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
1 ek só
60 dkg BL55 liszt
25 dkg félzsíros túró
10 dkg trapista sajt
A tejet a cukorral élesztővel felfuttatjuk.
A tejfőlben (ne legyen hideg) simára keverünk 2 tojás sárgáját és a sót.
Egy tálban a lisztet, felfuttatott élesztőt, túrót, tojásos tejfőlt és a margarint jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és 1/2 órát pihentetjük!
A sajtot megreszeljük, a tésztát 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk és megszórjuk a sajt 2/3-val, majd a hosszanti oldalán szorosan rétesszerüen feltekerjük.
Letakarjuk a rudat és ismét fél órát pihentetjük.
A tészta tekercsből két ujjnyi kb 3 cm vastagságú egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk a maradék sajttal, és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
A maradék tésztát már ne gyúrjuk össze mert akkor nem lesz olyan leveles, próbáljuk úgy kiszaggatni hogy ne nagyon maradjon maradék.
225-230 előmelegített sütőben, kb 20 percig sütjük.
|