Képviselő fánk
Kicsit munkás, de megéri a fáradságot mert igazi íz bomba!
Képviselőfánk (SaMaris receptje)
Tészta készítése
2 dl forró vízbe 10 dkg vajat, egy csipet sót teszek, amikor elolvadt a vaj és forr a víz, belekeverek 20 dkg lisztet, és fakanállal addig keverem, amíg össze nem áll. Ez rövid idő kb. 2-3 perc, ekkor leveszem a tűzről és 5 egész tojást, egyenként belekeverek. Minden egyes tojás után jól elkeverem szép simára dolgozva, nagyon gyorsan megy, szép sima tésztát készítek.
Amikor kész vagyok a tésztával zsírozott tepsire teáskanállal halmokat rakok, majd egy órát pihentetem, nekem ebből az adag lisztből 20 db fánk lesz. Két tepsire osztottam el, a tészta megnő sülés közbe, vigyázzunk ne érjen össze.
A sütőt 200 fokra kapcsolom, egy edénybe, teszek vizet a sütő aljába, amikor kész a hőfok, beteszem a tepsit és 20 percig, nem nyitom ki az ajtót, amikor szép aranysárga színe van a tésztának, akkor kiveszem a vizet, és még tovább sütöm a tésztát, jó ropogósra.
Krém
Egy lábasba 5 egész tojást, 20 dkg cukorral habosra keverek, hozzáadok 3 dl tejet és 2 csomag vaníliáscukrot, majd az egészet egy forró vizes edénybe teszem, úgy, hogy a krémes edény alja a vízbe érjen és sűrű krémmé főzőm, állandó keverés közbe, ha besűrűsödött, akkor kevergetve lehűtöm. ,/ én erős tűzön forralom a vizet, így gyorsan sűrűsödik /
2 dkg zselatint 1,5 dl tejbe felolvasztok, addig melegítem a tejet, míg elolvad a zselatin, ne forrjon, langyosra hűtöm és a hideg krémbe öntöm, közbe felverek 3 dl tejszínt és lazán ezt is belekeverem.
A fánkok tetejét levágom, belsejébe levő kevés hártyaszerű tésztát kiveszem és megtöltöm krémmel.
3dl tejszínt kemény habbá verek, hozzáadok 5 dkg porcukrot és még egy kicsit verem, majd 1 dl tejbe felolvasztok 2 teáskanál zselatint, vigyázni kell olvasztás közbe, nehogy felforrjon, amikor kész kicsit hűtöm és hozzáadom állandó habverés közbe a tejszínhez, az így elkészített tejszínt nyomózsákba teszem és a krém tetejére nyomom.
Levágott tészta tetejét rá teszem a tejszínre, vaníliás ízű porcukorral meghintem
Egy másik sütés, amit egyszerübb krémmel készítettem, a recept a kövtkező:
A tészta megegyezik az előzővel
Krém:
2 csomag vaniliás puding
2,5 dl tejszin
A 2 csomag pudingot 8 dl tejjel felfőzzük, annyi cukrot adjunk hozzá amennyi a tasakra van irva.
Hagyjuk kihűlni.
A tejszint (Hullala) kemény habbá verjük, és az 1/3 részét a kihűl pudingba keverjük,
A fánkot elvágjuk, és a krémet beletöltjük, és a maradék tejszint rárakjuk, végül a fánk sapkáját.
|