Oroszkrém torta
Oroszkrém torta
5 tojásból piskótát sütünk.
Én így készítem a piskótát:
Ahány tojás annyi kanál kristálycukor és annyi kanál rétesliszt.
Tojásokat szétszedem külön a fehérje és külön a sárgája.
A fehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, és azt szoktam mondani addig verem a fehérjét a cukorral, míg nem törik darabokra a hab, amikor már darabokra törik a hab, akkor beleteszem a tojássárgáját, ezt is jól beledolgozom géppel a cukros habba, majd jön a liszt, amit már nem géppel dolgozom bele az anyagba. A lisztet, azt beleszitálom a habos anyagba, nem öntöm, és össze már főzőkanállal keverem, laza könnyed mozdulatokkal.
Sütőpapírral bélelt formába, 150 fokon sütöm, ajtót nem nyitom ki kb.45 perc alatt kész, tűvel azért ellenőrzöm, de ennyi idő alatt kész, és mióta így sütöm, nem esik össze a tészta, ha kiveszem.
Krém: 5 egész tojást egy fém edénybe teszek, hozzáadok 20 dkg cukrot, 3 dl tejet és fél rúd vaníliát, majd az egészet egy olyan lábasba teszem, amibe annyi víz van, hogy az edény, amit beleteszek, beleérjen a vízbe, és így jó sűrűre főzöm, de közbe állandóan kell keverni, az eredeti recept habverőt ír én csak keverni szoktam egy főzőkanállal.
2,5 dkg zselatint /én Horváth Rozit használok/ 1,5 dl tejbe belekeverem, és addig melegítem, amíg elolvad a zselatin, ne forrjon a tej, ha elolvadt a zselatin beleszűröm a krémbe. A tűzről leveszem és kevergetem, míg ki nem hűl, amikor már csak langyos akkor hozzáadok 3 dl kemény habbá vert tejszínt.
Hideg helyre teszem, gyakran kevergetem, ne álljon össze, de már kezdjen keményedni a krém, csak akkor teszem a tésztába.
A tejszínt én keményhabbá úgy verem, hogy előtte a fagyasztóba teszem 1 – 2 órára és utána nagyon jól felverődik, OKÉ- t használok, nekem nagyon bejött.
10 dkg mazsolát rumba áztatok, míg készül a krém, had vegye át a rum ízét és elkészítek 10 dkg cukrozott gyümölcsöt is.
A piskótát háromfelé vágom. A gyümölcsöket lecsepegtetem.
Tészta, krém, mazsola, gyümölcs ezt ismétlem úgy, hogy tetejére tészta kerüljön, és a tésztára maradjon egy kis krém.
Ha kicsit lágyabb esetleg a krém, mert előfordult már olyan is, akkor tészta rá a krém, gyümi, hűtőbe tenni majd a következő tészta, krém gyümi és újból ismételni, így gyorsabban keményedik, és nem folyik el a krém.
A keményre szilárdult tortát tejszínnel feldíszítjük, én 3 dl tejszínt a fenti módon kemény habbá vertem, 1 dl tejbe egy evőkanál zselatint elkevertem felmelegítettem, amíg oldódik/ ne forrjon/ leveszem a tűzről, és amikor már csak langyos a kemény habbá vert tejszínbe öntöm, úgy hogy közbe verem a tejszint, ezzel aztán feldíszítem tortát kedvemre.
Leírni nehezebb, mint elkészíteni.
|