Rétestészta készítése
Rétestészta készítése
50 dkg lisztet,egy diónyi zsírral elmorzsoljuk és 4 - 4,5 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk amig sima ruganyos lesz.Két cipóba osszuk tetejét langyos zsírral lekenjük és letakarjuk, 15 - 20 percet pihentetjük.
Egy nagy asztalt terítsünk le abrosszal hintsük meg liszttel, tegyük rá a tésztát, nyújtófával az asztal alakjára kezdjük nyújtani,majd a kézfej segítségével nyújtsuk tovább,mindaddig míg a tészta nyújtható.A tészta így hártyavékonyságú lesz a széleit leszedjük.
A tésztát meglocsoljuk olvasztott zsírral vékonyan ,de egyenletesen.A tészta egyharmad részét megszórjuk gyéren finom morzsával , rászórunk fél kg magozott cseresznyét, cukrot tetszés szerint,örölt fahéjat és az abrosz széleit felemelve feltekerjük rudakra vágjuk és zsírozott tepsire helyezzük,megkenjük zsírral a tésztát és készre sütjük.Sütölemezen még melegen megszórjuk porcukorral, és szeleteljük.
nyújtás
tészta feltekerése
|