Burgonyás lángos
Burgonyás lángos
15 dk liszt + 1,1 dl langyos tej és 1,5 dk élesztő felfuttatni és kelni hagyjuk. Kb.3/4 óra múlva főzzünk meg 20 dk burgonyát és törjük össze. Amikor a kovász megkelt adjuk hozzá a még meleg krumplit és 25 dk lisztet, 1 mokkáskanál só, valamint 1,6 dl langyos viz és lágy tésztát dagasztunk belőle, és lisztezve letakarva meleg helyen kb.1 órát kelesszük.Amikor a tészta kb. 3 x ára dagadt, összegyúrás nélkül vizes kézzel tojásméretű darabokat szaggatunk, cipóvá formáljuk és igy tegyük vizes deszkára, ne nyomkodjuk, hanem könnyedén bánjunk a tésztával.Még 15 percet kelesszük, majd tenyérnyi méretűre nyújtjuk kézzel és min.1,5 cm magas forró olajba aranysárgára sütjük.Ha a kezünket megolajozzuk és úgy nyúlunk a tésztához nem tapad a kezünkre.
Rácsra élire állitva rakjuk ,igy ropogós marad és nem puhul meg.
Tovább fokozhatjuk a lángos sajátos ízét ha hagyjuk túl kelni,hagyjuk megbuggyanni.
Kétrészben sütöttem, a felét a leírás alapján és a másik felét 1 óra múlva.Nem éreztem különbséget.
|