Diós mákos bejgli
Diós mákos bejgli
Tésztához : 90 dkg liszt , 50 dkg margarin , 20 dkg cukor , 2 tojás + 2 tojássárgája , 2 evőkanál rum , 5 dkg élesztő / kevés tejben pici cukorral felfuttatni /én egy csipet sót is teszek és tejet is ha szükséges.
Lisztet a rámával , cukorral elmorzsoljuk , hozzáadjuk a tojást a rumot és a felfuttatott élesztőt és egy könnyen gyúrható puha tésztát készitünk.4 cipót formálunk és letakarva másfél - kétszeresére kelesztjük /ez kb. 2 - 3 óra /
Töltelék készitése: 2 diós , 2 mákos bejglihez
4 dl tejben 6 evőkanál búzadarát 4 evőkanál mézzel megfőzünk , ha kihűlt krumpli nyomon átnyomjuk.
3 dl vízből 40 dkg cukorral sűrű szirupot főzünk és ebbe belekeverjük a 40 dkg darált diót ,reszelt citromhéjat , fahéjat, vanillin cukrot , 10 dkg rumba áztatott mazsolát és a dara felét , összekeverve egy kemény de jól kenhető masszát kapunk amit csak kihűlve kenünk a tésztára.
A mákos tölteléket is így készitjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk 3 - 5 mm vastagságúra és megkenjük a töltelékkel majd összecsavarjuk rúd alakúra , sütőlemezre helyezzük és kelesztjük még félórát.Majd megkenjük tojássárgájával először hosszába majd mielőtt a sütőbe tesszük másodszor is megkenjük tojássárgájával csak most keresztbe /igy lesz szép márványos / megszurkáljuk és meleg sütőben 200 fokon megsütjük , szép aranysárgára.

|