Levesek : Zöldborsó leves grízgaluskával |
Zöldborsó leves grízgaluskával
(Levesek)
Hozzávalók 4 személyre
35 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 ek zsír (vagy olaj)
4 szál répa (200 gr)
2 ek liszt
2 húsleves kocka
2 csipet bors
2-3 mokkáskanál só
1,5 ek cukor (ha friss és édes a borsó, akkor nem kell)
1 mokkáskanál vegeta
kevés petrezselyemzöld
1 szelet zöldpaprika
1/2 paradicsom
Grízgaluska
1 tojás
1tk vegeta
70 gr búzadara
Amikor felraktuk a borsót és a répát dinsztelni, közben megcsináljuk a grízgombócokat.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és berakjuk a hűtőbe, max 30-ig!
A lábosba beletesszük a zsíradékot, és a borsót a karikára vágott répával megdinszteljük, mikor már majdnem puha, rárakjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, kicsit megkeverjük, ( kicsit szétnyomkodunk főzőkanállal egy kevés borsót, ettől szép zöld lesz a leves, és az íze is sokkal erőteljesebb) és félrehuzzúk a lábost.
Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük 1,5-2l vízzel.
Fűszerezzük: bors, só húsleves kocka, vegeta, paradicsom, paprika,cukor.
Kicsit még tovább főzzük (vigyázzunk mert könnyen kifut)
Befejezés előtt 10 percel mokkáskanállal beleszaggassuk a grízgombocokat, (nem kell félni nem lesznek kicsik a gombócok, hatalmasra nőnek a levesbe)

|