Aranygaluska
Kelt tészta dióval rétegezve, vanilia sodóval tálalva
Aranygaluska
Tésztához:
1,5 dkg élesztő (friss)
40 dkg finom liszt
2 evőkanál cukor
½ mokkáskanál só
1 evőkanál margarin
3 tojás sárgája
2,5 dl tej (1-2 kanál, plusz mínusz, liszttől függ)
15 dkg (kb) darált dió (a tészta megszórásához)
Sodó
3 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál (csapott) liszt, 2 tojás sárgája, 1 vaníliás cukor, fél liter tej, fél citrom reszelt héja
Ezt jól kavard ki, és gőz fölött főzd sűrűre.
Minden hozzávalót beletesszük a gépbe, dagasztó programra állítjuk Amíg dolgozik a gép., ledaráljuk a diót cukorral keverjük..
A megkelt tésztát, hosszú csíkra sodorjuk, és kb, 1,5 cm darabokra vágjuk, olvasztott vajjal megkenjük az oldalát, és kivajazott zsemlemorzsázott (nem túl nagy)tálba helyezzük. Egy sor tészta, rá szórjuk a darált diót és megint tészta, a tetejére nem kell dió.
Fél órát kelni hagyjuk a tésztát.
A megkelt tésztát hideg sütőbe, először 110-120 fokon 10 percig utána 180-185 fokon sütjük
|