Bejgli
Bejgli
Nagymamám bejglije: Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg őrölt dió és darált mák, 40+40 dkg cukor, 10+10 dkg mazsola, citromhéj, mákosba fahéj, diósba vanília
Tésztához:
1 kg liszt, fél kg margarin, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 3-4 dl tej,
késhegynyi szódabikarbóna, kenéshez 1 tojás sárgája
A töltelék készítése:
40 dkg cukrot víz hozzásdásával sűrű sziruppá főzzük, majd belekeverjük a 40 dkg darált mákot és a 10 dkg mazsolát, úgy, hogy egy kenhető nem lágy- de nem is kemény keveréket kapjunk. Ezt a kész tölteléket lehűtjük és két rúd tésztájára egyenletesen felkenjük.
A diós krémet úgyanígy készítjük. A diósba vanilíát teszümk, a mákosba fahéjat ízesítésnek.
A tészta:
Az 5 dkg élesztőt csészében 2 evőkanál cukorral eldörzsöljük, kevés tejjel feleresszük, meleg helyen állni hagyjuk, felfuttatjuk. Egy megfelelő vájlingban a lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát és ezt lemorzsoljuk a fél kg margarinnal, majd a közepébe beletesszük a csészéből a felfuttatott élesztőt, továbbá egy egész tojást, és két tojás sárgáját és 3-4 dl tejjel összedolgozzuk úgy, hogy könnyű puha tésztát kapjunk.
Ebből 4 egyenlő nagyságú cipót alakítunk és 2-3 órán át állni hagyjuk (kelni) Mikor a cipók megkeltek, eggyenként kinyújtjuk és az előzőleg már elkészített teljesen kihűlt töltelékkel megkenjük és rúd alakban felhengerítjük. 5-10 percig állni hagyjuk (tepsiben)
majd jól megszurkáljuk villával hogy a gőz kijöjjön sülés közben.
Tojássárgájával lekened és szép pirosra megsütjük.
Sok sikert hozzá!!!
200 fokon kb: 40 perc a sülési idő.
Szép aranybarna színű legyen.
Egy másik sütés
|