Pita kenyér
Pita kenyér
Pita kenyér
Hozzávalók 2 lepényhez
05 dl tej 2 dl víz 1 teáskanál cukor 2,5 dkg élesztő 23 dkg rétesliszt 23 dkg finomliszt + a deszkához 2 evőkanál búzadara 1 tojás 2 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál szezámmag 0,5 evőkanál köménymag 1 tk só
Sokszor csak fokhagymásat csinálok, imádjuk!
|
Előkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 tk. cukrot, és megfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a kétféle liszttel és 1 tk. sóval. langyos vizet (dolgozunk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,és az fele olívát, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük. A sütőt 165 fokra (hő.lég.kev) előmelegítjük. A tepsit sütőpapirral kibéleljük.
Elkészítés: A megkelt tésztát kétfelé vágjuk, külön-külön lisztes kézzel cipókká formázzuk. A gyúródeszkát meghintjük liszttel és búzadarával, majd a 2 tésztacipót 25 cm átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk rajta. A kikent tepsire fektetjük, letakarjuk, és még 20 percig pihentetjük. A tésztalapok szélén 5 cm széles üres részt hagyunk, a belsejét rács alakban bevagdaljuk. A tojást az olívaolajjal simára keverjük, megkenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk szezámmaggal és köménnyel. A sütőben 15-30 perc alatt pirosra sütjük. Vízet a félideig tegyünk alá!
|
|